Buitenland

Nog eens drie mannen en zes vrouwen toegevoegd aan nationale terrorismelijst

03-08-2017 09:05

Nog eens negen Nederlanders die zich hebben aangesloten bij terroristische groepen kunnen niet meer bij hun geld. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft hen donderdag toegevoegd aan de nationale terrorismelijst.

Vrouwen hebben belangrijke rol

Van de negen toegevoegde personen zijn er zes vrouw. Tot eind vorig jaar telde de lijst haast uitsluitend mannen. Vrouwen spelen volgens inlichtingendienst AIVD echter een belangrijke ondersteunende rol in het inmiddels afbrokkelende ‘kalifaat’ van Islamitische Staat in SyriĆ« en Irak. Daarom worden ook hun tegoeden steeds vaker bevroren en hun pasjes geblokkeerd.

Op de terrorismelijst staan nu drie organisaties en 121 personen. Van hen zijn er 28 vrouw. Het leeuwendeel is naar Syriƫ of Irak afgereisd om daar radicaalislamitische terreurorganisaties bij te staan.

Koenders vindt dat de jihadgangers moeten worden aangepakt omdat ze “bijdragen aan het meedogenloze geweld in de regio”. “Daarnaast vormen ze een potentieel gevaar na terugkeer in de Nederlandse samenleving”.

(ANP)