Achtergrond

Amerikaanse justitie neemt actie tegen discriminatie en uitsluiting van witte studenten

04-08-2017 15:44

“Om leiders te worden in onze diverse samenleving, moeten studenten de mogelijkheid hebben om te werken met mensen van verschillende achtergronden, levenservaringen en perspectieven”, zegt Melodie Jackson, een woordvoerder van Harvard University, deze week in een verklaring. “Harvard blijft toegewijd om diverse groepen van studenten aan te nemen.”

Dit is een reactie van Harvard University op de aangekondigde justitiële onderzoeken naar het positieve discriminatie- en diversiteitsbeleid op universiteiten, een initiatief van de Trump administratie na klachten van afgewezen studenten dat er bij de toelating gediscrimineerd zou worden op grond van huidskleur. “Onnauwkeurig”, zegt Jackson daarover. En: “Harvard beschouwt iedereen aanmelder als een heel persoon”.

Vanwege ‘anti-discriminatiebeleid’ heeft Harvard nu al twee jaren op rij meerderheid van ‘non-white’ studenten

The New York Times kreeg deze week een document – een interne mededeling aan de afdeling civiel recht van het ministerie van Justitie – in handen waaruit blijkt dat er onderzoek moet komen naar ‘bewuste, ras gerelateerde discriminatie bij de toelating tot universiteiten’. De praktijk zou zijn dat witte studenten worden uitgesloten ter bevordering van een ‘niet-witte’ diverse studentenpopulatie. Vanwege dit beleid heeft Harvard nu al twee jaren op een rij een meerderheid van ‘non-white’ studenten als eerstejaars. Die cijfers waren al bekend maar krijgen nu pas landelijk aandacht, vanwege het aangekondigde justitieonderzoek.

Hoewel het document daar niet specifiek over spreekt is het volgens The New York Times voor zowel voor- als tegenstanders van het huidige diversiteitsbeleid ‘overduidelijk’ dat het onderzoek zich richt op ‘universitaire toelatingsprogramma’s die leden van in het algemeen benadeelde groepen zoals zwarten en Latino’s, een voorsprong geven op andere aanmelders met vergelijkbare of hogere test scores’.

Handhaving van burgerrechten laat een conservatieve kanteling zien

Het voorgenomen onderzoek is een teken dat de handhaving van burgerrechten een conservatieve kanteling laat zien onder president Trump en advocaat-generaal Jeff Sessions, zegt The New York Times. Roger Clegg, voorzitter van het ‘Conservative Center for Equal Opportunity’ zegt tegen deze krant dat ‘de burgerrechtenwetgeving geschreven is om iedereen tegen discriminatie te beschermen’, en ‘dat het vaak het geval is dat niet alleen blanken gediscrimineerd worden, maar ook Aziatische Amerikanen’.

Woordvoerder van Harvard, Jackson, zei ook: “Onze sterke verdediging van onze procedures en van het soort educatieve ervaring dat wij willen creëren, zullen betekenen dat wij ons in de komende maanden vaak en krachtig zullen blijven uitspreken over het belang van diversiteit.”