Achtergrond

Google medewerker luidt noodklok over ‘gender-diversity’ mythe, memo gaat viraal

06-08-2017 10:33

Berichten uit de echte wereld. Een software ontwikkelaar bij Google heeft zijn nek uitgestoken en een 10-pagina lange memo rondgestuurd getiteld “Google’s Ideologische Echo Kamer”, waarin hij nadrukkelijk stelt vóór diversiteit te zijn maar dat vrouwen helemaal niet ondervertegenwoordigd zijn in technische beroepen omdat ze last hebben van vooroordelen en seksisme maar vanwege inherent psychologische verschillen tussen mannen en vrouwen. ‘We moeten ophouden te veronderstellen dat de ‘gender kloof’ altijd seksisme is’, schrijft hij. De onderwijsprogramma’s binnen Google speciaal voor vrouwen en minderheden noemt hij ‘misleiding’. De memo is viraal gegaan binnen het bedrijf waarna de vice-president van ‘Diversity en Gelijkheid’, Danielle Brown, zich ‘genoodzaakt zag’ een niks aan de hand statement uit te brengen.

Schaamtecultuur en angst voor verlies baan

De medewerker zegt dat hij veel steun heeft gekregen voor het feit dat hij deze ‘belangrijke issues’ naar voren brengt, waar zijn collega’s het mee eens zijn maar niet willen verdedigen vanwege de schaamtecultuur en de angst voor het verlies van hun baan.

Zoals je van een software nerd mag verwachten loopt hij op analytisch-sluitende wijze alle facetten van Google’s diversiteitsbeleid na en stelt vast dat het ingrijpende anti-discriminatiebeleid er vooral toe heeft geleid dat praten over gender verschillen niet mag en dat:

  • Dit opgelegde zwijgen een ideologische echo kamer heeft gecreëerd waarin sommige ideeën te heilig zijn om op een eerlijke wijze te worden bediscussieerd.
  • Het gebrek aan discussie de meest extreme en autoritaire elementen van deze ideologie voedt.
  • Het extreme overblijft: het idee dat alle verschillen te wijten zijn aan onderdrukking.
  • Het autoritaire gevolg is: we moeten wel discrimineren om deze onderdrukking te corrigeren”.

Gebrek aan discussie voedt de meest extreme en autoritaire elementen van een ideologie

‘Dit moet veranderen’, zegt hij. Hij bestrijdt het voortrekken van vrouwen en minderheden binnen het bedrijf op grond van het idee dat verschillen tussen mannen en vrouwen niet biologisch zouden zijn maar een sociale constructie. Over die verschillen zegt hij:

  • Ze zijn universeel over de hele wereld.
  • Ze hebben een duidelijk biologische oorzaak en relatie tot prenatale testosteron.
  • Biologische mannen die bij de geboorte werden gecastreerd en opgroeiden als vrouwen identificeren en gedragen zich als mannen.
  • De onderliggende eigenschappen zijn zeer erfelijk.
  • Ze zijn precies datgene wat we kunnen voorspellen vanuit een evolutionair psychologisch perspectief.

Vrouwen vertonen kuddegedrag in plaats van assertiviteit

Op de Google werkvloer signaleert hij dat vrouwen meer gericht zijn op gevoelens en esthetiek in plaats van ideeën (‘hoewel dit gemiddelde verschillen zijn en er overlap is tussen mannen en vrouwen’). ‘Vrouwen hebben in het algemeen ook een grotere belangstelling voor mensen in plaats van dingen.’

“Door deze twee verschillen wordt deels verklaard waarom vrouwen relatief liever banen in sociale of artistieke gebieden verkiezen. Meer mannen kunnen coderen omdat het systematiek vereist en zelfs binnen SWE’s, werken relatief meer vrouwen aan de voorkant, die zich bezig houdt met zowel mensen als esthetiek. Vrouwen vertonen meer extraversie in de zin van kuddegedrag in plaats van assertiviteit. Ook willen ze graag aardig gevonden worden. Dit leidt ertoe dat vrouwen over het algemeen moeilijk vinden te onderhandelen, te spreken en te leiden. (…) Het leidt ook tot neurotisme, een lagere stresstolerantie bij vrouwen, een reden waarom er minder vrouwen werken in hoge stressbanen.”

Demoraliseer het idee van diversiteit

Zijn voorstellen tot verandering zijn een frisse wind: demoraliseer het idee van diversiteit, stop met het vervreemden van conservatieven, confronteer Google’s eigen vooroordelen. Stop met het geven van cursussen aan bepaalde genders of rassen, zorg voor een open een eerlijke discussie over de kosten en voordelen van diversiteitsprogramma’s. Benadruk empathie minder, want het legt de focus teveel op incidenten, trekt mensen voor en zorgt voor irrationeel beleid. Wees open over de menselijke natuur, heroverweeg het verplicht stellen van ‘onbewuste vooroordelen training’, de effecten daarvan zijn nog altijd niet te meten.

Google’s vrouwelijke ‘diversity vice-president’ was uiteraard not amused over de memo. Nadat ze in haar reactie  – zoals een vrouw betaamt -eerst klaagt over het feit dat ze ‘pas een paar weken geleden aan haar functie begonnen is’ en eigenlijk andere dingen wilde doen, geeft ze aan de dialoog te willen blijven voeren omdat je ‘een cultuur moet nastreven waarin alternatieve opvattingen, waaronder ook politieke opvattingen, op een veilige manier gedeeld moeten kunnen worden. ‘Maar dat dit discours naast de principes van gelijkheid zoals opgenomen in Google’s gedragsregels, beleidsregels en anti-discriminatie wetgeving moet bestaan.’ Kop in het zand dus.