Buitenland

Ongeïdentificeerde vleesetende horrorwezentjes teisteren Australische stranden

07-08-2017 13:05

Op de Australische stranden dreigt mogelijk een nieuw gevaar – niet van haaien, kwallen of roggen, maar van kleine beestjes waarvan de identiteit nog niet duidelijk is. Een zestienjarige scholier uit een voorstad van Melbourne werd afgelopen weekeinde na een strandbezoek naar een ziekenhuis gebracht met ernstige bloedingen aan de benen.

De artsen stelden talrijke bijtwonden vast ter grootte van speldenprikken. Pas na enkele uren kon het bloeden worden gestopt. Vermoed werd dat het bij de boosdoeners om zeeluizen kon gaan. Maar zeker zijn de deskundigen daar niet van. Zeeluizen zijn kleine kreeftachtigen die onder andere bekend zijn van het veroorzaken van schade aan zalmkwekerijen.

De vader van de scholier viste na de aanval op het strand bij Brighton tientallen kleine diertjes uit het water. Hij maakte een video waarop te zien is hoe de wezentjes op rauw vlees af gaan. De marinebioloog Jeff Weir veronderstelde maandag dat de scholier door zeeluizen is gebeten die zich normaal in diepere wateren bevinden. Echter, parasieten-expert Thomas Cribb van de Universiteit van Queensland zei dat het “hoogst onwaarschijnlijk” is dat zeeluizen zulke zware bloedingen kunnen veroorzaken.