TPOok!

 
Binnenland

Onrust blijft bij Amsterdamse brandweer, bonden en OR op ramkoers met leiding en burgemeester

Door Van der Laan als commandant aangestelde oud-politieman Leen Schaap nog altijd onder vuur

Het blijft rommelen bij de Amsterdamse brandweer. Afgelopen weekend voer er een boot mee met de Gay Pride. Volgens de commandant Leen Schaap de ‘eerste brandweerboot op de Gay Parade.’ Onjuist: al tweemaal eerder voer er een brandweerboot mee. De brandweerlieden die langs de route stonden voor de veiligheid, keurden de boot met collega’s geen blik waardig.

Op Facebook klagen brandweermensen over de boot. “Een diepbedroevende vertoning”, zegt de een, de ander noemt het “een schande”. “Ik kan je vertellen dat bijna niemand van de uitrukdienst zich vertegenwoordigd voelt door deze boot.”

Gesloten witte mannencultuur

Burgemeester Van der Laan hekelde al eerder de ‘gesloten witte mannencultuur‘ binnen het Korps. Ook commandant Leen Schaap wilde de cultuur doorbreken. Wat lastig is, is dat Schaap afkomstig is van de politie en dat politie en brandweer elkaar notoir slecht liggen.

In juli van dit jaar werd er een zelfs een rechtszaak gevoerd om een vermeend racistische brandweerman ontslagen te krijgen. De rechter stelde de korpsleiding in het ongelijk; hij achtte de uitlatingen van de brandweerman niet gepast, maar concludeerde dat hij per direct weer aan het werk mocht omdat de brandweer steken had laten vallen bij de ontslagprocedure.

Van der Laan blijft boos

Van der Laan gooide 27 juli olie op het vuur via een brief naar de Gemeenteraad. De Brandweer zou ‘elke vernieuwing tegenhouden’, overleg saboteren en voorts zou de ondernemingsraad commandant Schaap tegenwerken.

De bonden en de OR reageerden furieus per brief op 31 juli. Zij stellen dat niet zij, maar Van der Laan het overleg heeft stopgezet. Ook verwerpen en verafschuwen zij de suggestie dat de OR racistisch en onverdraagzaam gedrag zou tolereren.

“Kortom, u zou eerst de hand in eigen boezem dienen te steken, alvorens u andere partijen, Ondernemingsraad en Bonden, beschuldigt van obstructie!” zo is te lezen in de brief die in bezit is van TPO. De kritiek op de Gay Pride lijkt een symptoom van een dooretterende onvrede, die nog lang niet is opgelost binnen het Amsterdamse brandweerkorps.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.