Buitenland

Strafrechtelijk onderzoek naar Duits-Iraanse AfD’er: ‘Islam is erger dan de pest’

09-08-2017 15:18

In Duitsland heeft een officier van de justitie in Saarbrücken een AfD-politica uit Saarland onderzocht na een zogenaamde ‘Islam vijandelijke-toespraak’. Ze is daarmee voorlopig verdachte. Dit werd woensdag via de “Saarbrücker Zeitung” bevestigt door een woordvoerder van het parket. Volgens het bericht richt het onderzoek zich tegen de Duits-Iraanse parlementskandidaat Laleh Hadjimohamadvali. Ze zou in juni op een partijrally in Völklingen hebben gezegd dat ‘de islam erger is dan de pest’. En: ‘Die Muslime würden jeden Tag stärker und nähmen ein immer größeres Stück von Deutschland ein.’

Het onderzoek volgt op een klacht van een oud AfD-lid na een verslag in de Süddeutsche Zeitung (SZ) over de bijeenkomst in juni. De politica, die een prominente rol in verkiezingscampagne speelt – ze is op posters en affiches te zien – is naar eigen zeggen eerder herhaaldelijk geblokkeerd op Facebook voor opmerkingen.

AfD kandidaten distantieren zich van de uitlatingen

Hadjimohamadvali, die tientallen jaren geleden vanuit Iran naar Duitsland vluchtte, wilde gisteren niet op het onderzoek reageren. Er zou ook een onderzoek zijn ingesteld naar een andere AfD-kandidaat die zou hebben gezegd dat ‘criminele vluchtelingen zich hier gedragen als primaten’.

Christian Wirth, de AfD-topkandidaat voor de Bundestag-verkiezing, distantieert zich van beide politici. ‘De ontkenning van een hele religie is niet toegelaten’, zegt hij tegen de SZ, ‘aangezien er ook veel vreedzame moslims in ons land zijn’. Andere AfD-kandidaten distantieerden zich ook.

De steun onder de bevolking voor de AfD is volgens de peilingen sinds afgelopen herfst 2016 gehalveerd, van 14 procent naar 7-9 procent – net genoeg om voorbij de verplichte 5 procent te komen voor een zetel in de Bundestag.