Opinie

Dronken man rijdt vrouw en hond dood, wordt vijf jaar later veroordeeld tot boete

10-08-2017 16:36

‘Hoe bestaat het?’, aldus een linktipper in de TPO-linktips. Het zou eigenlijk niet moeten bestaan, maar het bestaat, want dit is rechtsstaat Nederland. En dit is die andere wang der beschaving die u zo vaak verplicht moet toekeren nadat u ook al moest bukken en van achteren werd genaaid, terwijl u levensgevaarlijke ISIS-jihadisten in uw armen heeft moet sluiten als ‘verloren zonen’, toen er een azc in uw achtertuin werd gebouwd waarover u iets wilde zeggen op Facebook en meteen bezoek kreeg van de politie, diezelfde politie die het even daarvoor nog te druk had om uw aangifte van mishandeling op te nemen.

Anyway, uw vertrouwen in de rechtstaat van vandaag: een bezopen automobilist reed vijf(!) jaar geleden in Oisterwijk een vrouw en haar hond dood. Vervolgens duurde het dus VIJF (5) jaar voordat een rechter de doodrijder in kwestie kon veroordelen. VIJF JAAR! 

Kreeg alsnog keiharde straf zeker? 10 jaar cel, rijbewijs voorgoed ingenomen, ademslot op auto?

Nope: 850 euro boete. Voor rijden onder invloed. Kijk maar, staat op Omroep Brabant, is dus echt gebeurd. Oh en zijn rijbewijs wordt een halfjaar (lol) ingetrokken.

Geschorste officier

Maargoed, onderzoek wijst uit dat de tot een boete veroordeelde drankrijder (had maarliefst drie keer de maximale hoeveelheid alcohol in zijn bloed) ook in nuchtere toestand niet meer had kunnen stoppen voor de vrouw. Dat zal dan wel kloppen, zoiets is voor de leek toch niet te reconstrueren dus daar moeten we het dan maar mee doen. Hoe dan ook: de man valt de dood van de vrouw en haar hond niet aan te rekenen, concludeerde de rechter, en met die uitspraak moet u het doen. (Interessant: het OM ging kennelijk wel van dood door schuld uit, maar ook dan is een mensenleven niet eens meer waard een werkstraf. Maar als je Sylvana Simons beledigt op Facebook krijg je ook van de rechter een serieuze taakstraf. Is mooi, ‘rechtvaardigheid’!)

Maar waarom duurde deze zaak zo achterlijk lang eigenlijk? Nou, onder andere vanwege het feit dat de officier van justitie destijds werd geschorst ‘omdat hij een doodsbedreiging had verzonnen‘.

Lolwut?

Hallo Kafka!

En het Openbaar Ministerie in Nederland is toch al zo’n integere, soepel lopende organisatie met gezellige, fatsoenlijke ‘crime fighters‘ die tenminste tegen échte misdaden strijden.

“Sorry, we kunnen de doodrijder van uw vrouw nu even niet veroordelen want de Officier van Justitie heeft zojuist een doodsbedreiging verzonnen. Probeer het over vijf jaar nog eens. Verder is het OM een beslist integere organisatie hoor, gaarne geen kritiek!”

Duitsland

Een maximaal falende rechtstaat waar zaken jaren op de plan blijven liggen en burgers keer op keer maar weer moeten verwerken dat een hoge straf niet mogelijk was. Het lijkt haast Duitsland wel, qua gezellig naar de afgrond wandelen.

Bon. En dan nu de huiskamervraag:

 

[polldaddy poll=9806587]