Buitenland

Turkije pakt Turkse Nederlander op vanwege spandoek met steun aan docenten

13-08-2017 18:07

De Turkse politie heeft vorige week een Turkse Nederlander opgepakt tijdens de Turkse Supercupwedstrijd Besiktas-Konyaspor. Dat melden Turkse media. Hij hield samen met anderen een spandoek vast dat steun uitspraak voor hongerstakende docenten.

Tijdens de wedstrijd hield Volkan Caliskan samen met zestien anderen een spandoek vast met de tekst “Laat Nuriye en Semih leven!” Nuriye Gülmen en Semih Özakca zijn docenten die al ruim vijf maanden in hongerstaking zijn omdat zij hun baan terug willen. Zij zijn na de couppoging vorig jaar ontslagen en zitten inmiddels ook vast.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei zondag desgevraagd tot zover geen melding te hebben ontvangen van de arrestatie van een Turkse man met de Nederlandse nationaliteit.

Zeventien mensen opgepakt

De oom van Caliskan bevestigt dat zijn neef vastzit in de Sincar-gevangenis in Ankara. Ook de andere zestien zijn opgepakt. Volgens de Turkse media zijn de zeventien opgepakt omdat zij propaganda maakten voor een terroristische organisatie.

(ANP)