Buitenland

Witte Huis: Trump bedoelde ook de witte racisten

13-08-2017 19:18

Het Witte Huis heeft gezegd dat de Amerikaanse president Donald Trump “alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat” veroordeelde toen hij sprak over de gebeurtenissen in Charlottesville. Daarmee doelde hij ook op “witte racisten, Ku Klux Klan, neonazi’s en alle extremistische groeperingen”.

Trump kreeg de nodige kritiek over zich heen omdat hij die niet bij naam noemde in zijn reactie. Een woordvoerder van het Witte Huis probeerde de schade zondag te beperken door te benadrukken dat Trump wel degelijk ook ultrarechts op het oog had. “Hij riep op tot nationale eenheid en het samenbrengen van alle Amerikanen”

Demonstraties

In Charlottesville (Virginia) reed een automobilist zaterdag in op een menigte die protesteerde tegen de aanwezigheid en actie van rechtsextremisten in de stad. Daardoor vielen een dode en negentien gewonden. Volgens de media is de chauffeur opgepakt. Onduidelijk is of hij met opzet de tegendemonstratie aanviel.

Nationalisten, ‘alt-right’ en neonazi’s verzamelden zich vrijdag al in Charlottesville om bezwaar te maken tegen het weghalen van het standbeeld van generaal Robert E. Lee, de militair leider van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog. De verdedigers van de blanke superioriteitsgedachte riepen leuzen tegen onder anderen joden, homo’s en immigranten. Zaterdag kwam het tot gewelddadige confrontaties met tegenstanders. Die resulteerden in nog vijftien gewonden.

(ANP)