Buitenland

KKK, neo-nazi’s en anders blank extreem rechts wil weer demonstreren

14-08-2017 18:55

Amerikaanse blanke nationalisten, neonazi’s en andere rechts-radicale groepen hebben een nieuwe demonstratie aangekondigd op 11 september. De groepen willen onder het motto ‘witte levens doen er toe’ betogen bij de Texas A&M-universiteit in het zuiden van het land. Dat meldt The Battalion, het universiteitsblad van Texas A&M.

De organisator van de betoging, Preston Wiginton, zegt “geïnspireerd te zijn door de demonstratie die afgelopen weekeinde in Charlottesville werd gehouden.”

Richard Spencer, een kopstuk van de extreemrechtse alt right-beweging staat als spreker gepland. Hij sprak vorig jaar al eens op dezelfde universiteit op uitnodiging van Wiginton.

Een woordvoerster van de universiteit keurde het voornemen voor de demonstratie af. “Dit soort bijeenkomsten zijn geen afspiegeling van de waarden die wij als school hanteren.”

Studenten hebben al gezegd een tegendemonstratie te zullen organiseren.

Bij de bijeenkomst van extreemrechts in Charlottesville afgelopen weekend viel een dode en tientallen gewonden nadat een vermoedelijke rechts-extremist met zijn auto inreed op een tegendemonstratie.

Anp