TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

VVN baseert zich op verkeerd onderzoek: Herenfiets toch maar niet verbieden

Aangehaald rapport ging over over mountainbikes en racefietsen

Tags: , ,

De herenfiets, met zijn hoge stang, is gevaarlijk voor sommige, maar niet alle verkeersgebruikers. Dat stellen jongerenorganisatie TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Als het aan deze organisaties ligt, gebruiken vaders met jonge kinderen en senioren voortaan een fiets zonder stang.

Eerder woensdag bracht VVN het advies uit om alle herenfietsen in de ban te doen. Maar een Zweeds onderzoek over de negatieve gevolgen van herenfietsen waar dat advies op was gebaseerd, blijkt alleen te gaan over mountainbikes en racefietsen. Volgens de woordvoerster baseert VVN het advies ook op letselcijfers die de organisatie zelf bijhoudt.

“Het is niet zo dat we een ban op herenfietsen bepleiten”, nuanceert de woordvoerster van VVN. Volgens gegevens van het onderzoek en van VVN zelf raakt het hoofd bij een valpartij van een hogestangfiets eerder de grond dan schouder of heup, omdat de fietser meer voorovergebogen zit. Ook is het (plotseling) afstappen lastiger. Vooral oudere mensen en berijders van herenfietsen met kinderzitjes die lichamelijk wat minder flexibel zijn, kunnen daarom vallen.

Volgens VVN is het idee van de herenfiets technisch gezien achterhaald. “Het idee van zulke fietsen stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets wel stevig genoeg was. Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen, ondanks dat ze op een andere manier gebouwd zijn.”

Lees ook

Genderneutraal fietsen: VVN wil af van ‘gevaarlijk’ herenmodel

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.