TPOok!

 
Binnenland

Genderneutraal fietsen: VVN wil af van ‘gevaarlijk’ herenmodel

Iedereen op de damesfiets

Tags: , ,

Als het aan jongerenorganisatie TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland (VVN) gebruiken straks meer mannen ook een ‘damesmodel’ fiets. Volgens hen blijkt een ‘herenmodel’, met hoge stang, veel gevaarlijker dan de fietsen met lage instap. Uit onderzoek blijkt dat het hoofd bij een valpartij van een hoge-stang-fiets eerder de grond raakt dan schouder of heup. Dat gebeurt omdat de fietser meer voorovergebogen zit.

Als het aan VVN ligt gebruiken straks in ieder geval vaders met jonge kinderen en senioren een fiets zonder stang. Met een herenfiets is ook het afstappen lastiger. Vooral oudere mensen, die lichamelijk wat minder flexibel zijn, kunnen daarom vallen, zo stellen zij.

Herenfietsen zijn achterhaald

Volgens de verkeersorganisatie is het hele idee van de herenfiets bovendien achterhaald. “Het idee van zulke fietsen stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets wel stevig genoeg was”. Dat is nu niet meer nodig, “Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen, ondanks dat ze op een andere manier gebouwd zijn”.

(TPO/ANP)

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.