Buitenland

Aanslag Barcelona: Bestelbus rijdt in op Ramblas – 13 doden, 100 gewonden

17-08-2017 17:20

De aanslag waarbij donderdag een bestelbus op La Rambla in Barcelona inreed op honderden voetgangers, heeft zeker dertien mensen het leven gekost. Er zijn circa honderd gewonden, onder wie drie Nederlanders. De politie arresteerde een verdachte. Een andere verdachte zou zijn gedood bij een schotenwisseling met de politie. De bestuurder van de bestelbus is vooralsnog spoorloos. Terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Update 00.01 – Rouwperiode van drie dagen

De Catalaanse regering heeft donderdagavond een officiële rouwperiode van drie dagen afgekondigd wegens de terreuraanslag op de Rambla. De burgemeester van Barcelona, Ada Calau, riep iedereen op vrijdag om 12.00 uur een minuut stilte in acht te nemen om de slachtoffers te herdenken. “Het gaat erom te tonen dat we niet bang zijn en eensgezind in de strijd tegen barbarij en voor democratie”, zei ze. Komend weekeinde is het voor aanvang van de wedstrijden in de Spaanse voetbalcompetitie ook een minuut stil in de stadions.


Kinderen verlaten het afgesloten gebied

Update 23.55 – BuZa: Zeker drie Nederlanders gewond geraakt

Bij de aanslag in Barcelona zijn zeker drie Nederlanders gewond geraakt. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Volgens een woordvoerder zijn de drie slachtoffers niet in levensgevaar. Minister Bert Koenders meldde later dat het gaat om een echtpaar en een vriendin van hun dochter.

Update 23.16 – Politie: twee verdachten vast, man doodgeschoten, bestuurder busje niet onder arrestanten

De Catalaanse politie heeft donderdagavond de nationaliteit bekendgemaakt van de twee mannen die gearresteerd zijn in verband met de aanslag in Barcelona. Het gaat om een Marokkaan en om een Spanjaard, die afkomstig is uit de Noord-Afrikaanse enclave Melilla. Geen van beiden zou achter het stuur hebben gezeten van het bestelbusje dat een bloedbad aanrichtte op de Rambla.

De politiewoordvoerder bevestigde ook dat de man die in het westen van de stad twee agenten die hem wilden aanhouden aanreed, is doodgeschoten. Er is geen bewijs dat hij iets te maken had met de terreurdaad in het centrum, waardoor dertien mensen om het leven kwamen en ruim honderd andere voetgangers gewond raakten.

Update 21.28 – ISIS claimt aanslag

Islamitische Staat claimt verantwoordelijkheid voor de aanslag Barcelona. Dat meldt de terreurorganisatie via haar eigen persbureau Amaq.

Update 21.22 – Drie Nederlanders gewond geraakt

Bij de aanslag zijn drie Nederlanders gewond geraakt, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Update 21.19 – Schietpartij in voorstad Barcelona

Het vuurgevecht zou hebben plaatsgevonden in in Sant Just Desvern, een voorstadje aan de westkant van Barcelona. Dat meldt La Vanguardia.

De man gaf gas toen de politie hem wilde aanhouden om zijn auto te controleren. Een agent werd overreden en brak een enkel. Drie kilometer verderop kon de politie hem tot stoppen dwingen. Daarna volgde de schietpartij.

De autoriteiten hebben er nog niets officieel over bekendgemaakt.

Update 20.19 – 13 doden, 50 gewonden

De Spaanse overheid meldt dat er 13 doden en 50 gewonden zijn gevallen.

Update 20.10 – Eén van daders aanslag heet Driss Oukabir

Politiebronnen vertellen El Pais dat de mogelijke dader Driss Oukabir betreft, een Fransman afkomstig uit Marseille. Hij zou de laatste tijd in het Spaanse Ripoll hebben gewoond.

Update 20.05 – Donald Trump: ‘Be tough & strong, we love you!’

Update 19.54 – Mark Rutte, Melania Trump en Donald Tusk leven mee met aanslag

Update 19.39 – Onduidelijk hoeveel mensen gegijzeld worden

Het is nog onduidelijk of en hoeveel mensen worden gegijzeld in het restaurant waar twee gewapende mannen zich hebben verschanst. Onbekend is ook of ze betrokken waren bij de aanrijding.

Update 19.33 – Spaanse autoriteiten: Dit is een aanslag

Update 19.14 – Video: Mogelijke dader aanslag Barcelona aangehouden

Beeld.

Update 18.43 – 13 doden

Spaanse media melden nu 13 doden.

Update 18.39 – ‘Tweede auto betrokken bij aanslag’

El Pais meldt op basis van politiebronnen dat er mogelijk een tweede auto bij de aanslag betrokken is geweest.

Update 18.02 – Gewapende mannen vallen restaurant binnen

Volgens Sky News zijn twee gewapende mannen een restaurant binnengevallen en houden ze de gasten gegijzeld.

Update 17.51 – Beelden van de slachtoffers (NSFW)

Update 17.37 – Video: De bestelbus in kwestie