Buitenland

Politie-actie bij Cambrils tegen tweede aanslag, 5 bomgordeldragers gedood, erger voorkomen

18-08-2017 01:44

In de Catalaanse stad Cambrils, even ten zuidwesten van Barcelona is een politieactie aan de gang. De actie bij de stad, niet ver van Salou, zou verband houden met ‘een mogelijke terreuraanval’. De Catalaanse politie meldt inmiddels dat er bij de actie verdachten zijn gedood en dat daarmee een (nieuwe) terreuraanval gestopt is.

Update 5:00 – Wrapup: Vijfde dader ook overleden

De vijfde terreurverdachte, die door de politie werd neergeschoten in Cambrils, is ook overleden. Vier andere verdachten kwamen al om door politiekogels. Volgens Spaanse media werden ze gedood toen ze uit hun auto stapten en weg wilden rennen. De mannen droegen bomgordels die later door de explosievenopruimingsdienst tot ontploffing zijn gebracht. Er zijn zeven gewonden gevallen.

Update 2:43 – Meerdere gewonden voordat daders gestopt werden

Voordat de politie de daders kon neerschieten zouden er al meerdere gewonden gevallen zijn. De daders reden met hun wagen in op de mensen, zo melden Catalaanse media. De explosieven opruimingsdienst wordt ingezet om de bomgordels van de terroristen te verwijderen. Er zou ook één politieman gewond zijn geraakt.

Update 2:35 – ‘Daders droegen bomgordels’

Volgens Catalaanse media zouden alle vijf de neergeschoten mannen bomgordels gedragen hebben. Het lijkt er op dat zij werden neergeschoten bij wat een nieuwe terreuraanval moest worden.

Update 2:22 – Meerdere verdachten doodgeschoten

Met de politieactie zou een mogelijke tweede aanslag voorkomen zijn. Er zijn in ieder geval meerdere verdachten gedood, volgens Catalaanse media zouden er vier mannen gedood zijn en een vijfde gewond zijn geraakt. Op een video zijn duidelijk lichamen liggend op de grond te zien.

[jwplayer mediaid=”3227650″]

Poltieactie bij Cambrils

Ooggetuigen doen melding van schoten in het stadje. De verdere omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar de politie adviseert iedereen binnen te blijven. “Blijf veilig”, meldden de hulpdiensten op Twitter. Mogelijk staat de actie ook in verband met de aanslag in Barcelona, eerder vandaag.

Ontploffing in Alcanar

In de woning in Alcanar, verder naar het zuiden in Catalonië, waar donderdag al een explosie plaatsvond, werden door de bewoners explosieven gemaakt met gebruik van gasflessen, zo meldt de politie. Een persoon kwam om bij een explosie. De politie zei eerder al dat ze vermoedde dat er een verband was tussen de explosie en de aanslag op de Rambla. In Alcanar werd ook een van de verdachten van die aanslag opgepakt.