Buitenland

Spanjaard uit Noord-Afrikaanse enclave en Marokkaan opgepakt in verband met aanslag

18-08-2017 00:13

De Catalaanse politie heeft donderdagavond de nationaliteit bekendgemaakt van de twee mannen die gearresteerd zijn in verband met de aanslag in Barcelona. Het gaat om een Marokkaan en om een Spanjaard, die afkomstig is uit de Noord-Afrikaanse enclave Melilla. Geen van beiden zou achter het stuur hebben gezeten van het bestelbusje dat een bloedbad aanrichtte op de Ramblas.

De politiewoordvoerder bevestigde ook dat de man die in het westen van de stad twee agenten die hem wilden aanhouden aanreed, is doodgeschoten. Er is geen bewijs dat hij iets te maken had met de terreurdaad in het centrum, waardoor dertien mensen om het leven kwamen en ruim honderd andere voetgangers gewond raakten.

Voortvluchtig

Het is dus goed mogelijk dat de bestuurder van de bestelbus nog voortvluchtig is. Spaanse media meldden laat op de avond dat in de plaats Alcanar, helemaal in het zuiden van Catalonië, een dode is gevallen door een explosie in een huis. Volgens de krant El País vermoedt de politie dat er een verband is met de aanslag.

In Alcanar werd ook een van de verdachten opgepakt. De ander meldde zichzelf in Ripoll bij de politie met het verhaal dat zijn identiteitskaart was gestolen. Die kaart zou volgens onbevestigde berichten zijn gebruikt om de bestelbus te huren waarmee de aanslag is gepleegd.

(TPO/ANP)