Binnenland

Ook korpschef Erik Akerboom woest over lekken politiegegevens naar Geenstijl

24-08-2017 12:01

Korpschef Erik Akerboom vindt het “stuitend en onacceptabel” dat informatie van de politie over een aanrijding bij Amsterdam CS is gelekt naar de media. Volgens hem is er “alle reden om aan te nemen” dat iemand binnen de politieorganisatie dit “doelbewust” heeft gedaan. Dat is schadelijk voor het vertrouwen in de politie en het voedt bovendien sentimenten in de samenleving.

De hoogste politiebaas schrijft dat in een mail aan alle medewerkers van de politie. Aanleiding is de publicatie op de website GeenStijl eerder deze week. Daarop stond een foto van een beeldscherm met daarop onder meer de naam van degene die de aanrijding had veroorzaakt. Het korps onderzoekt wie heeft gelekt.

De aanrijding in juni trok veel aandacht, omdat de automobilist inreed op het publiek waardoor zeven mensen gewond raakten. De man werd een aantal dagen vastgehouden, maar na onderzoek concludeerde de politie dat er geen sprake was van opzet maar dat de betrokkene onwel was geworden. Hij is diabetespatiƫnt en had op dat moment een lage bloedsuikerspiegel.

GeenStijl meldde dat de bestuurder een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst is en dat er “alle reden is om extra te twijfelen aan de verklaring van de onwelwording”.

Akerboom vindt dat door het lekken van deze informatie “sentimenten en tegenstellingen worden aangewakkerd in een samenleving die toch al onder spanning staat. Het gif dat leidt tot uitsluiting van mensen, buiten en binnen ons korps, wordt bewust gevoed. Dit past niet binnen ons korps.”

De korpschef roept zijn mensen op tot zelfbeheersing en professionaliteit. Ook wil hij dat dilemma’s altijd bespreekbaar zijn en dat iedereen alert is op niet integer gedrag.

Anp