Buitenland

Militairen in Brussel schieten Somalische man dood na ‘terroristische aanval’ met mes

25-08-2017 21:16

In Brussel is even voor half negen vanavond een man neergeschoten door patrouillerende militairen. Hij zou de soldaten te lijf hebben willen gaan met een mes. Van de man werd eerder gezegd dat hij zou hangen ‘tussen leven en dood’, maar hij is inmiddels overleden. In ieder geval één soldaat is licht gewond geraakt. Volgens het Belgische Dernière Heure zou de man niet bij de politie bekend zijn geweest vanwege ‘terroristische feiten’. Hij werd neergeschoten voor een gebouw van verzekeraar AG Insurance.

Update 23:30

De man riep twee keer “Allahu Akbar”, zo meldt persbureau ANP op basis van het Federale Parket.

Update 23:10 – Aanval wordt gezien als terrorisme

Het Crisiscentrum in België laat weten dat de aanval wordt gezien als een terroristische daad. Het federale Openbaar Ministerie heeft de zaak inmiddels in onderzoek in samenwerking met de federale en Brusselse politie.

Update 22:09 – Dader overleden

Belgische politie en justitie spraken elkaar aanvankelijk tegen. Na eerdere berichten over de dood van de man, werd dat weer ontkent. Op dit moment melden de Belgische autoriteiten dan toch dat de man aan zijn verwondingen is overleden. Burgemeester Philippe Close spreekt van één gewonde militair. Volgens hem is de aanval “een handeling van een geïsoleerd individu”.

Volgens sommige bronnen zou de man ‘Allahu akbar’ geroepen hebben.

Update 22:09 – Te voet naar militairen gelopen

De jonge man zou te voet met een mes in de hand naar de militairen zijn gelopen.”Bij de aanval zijn twee soldaten lichtgewond geraakt, één aan het hand en één aan het gezicht. In een reactie hebben de militairen de man neergeschoten”, meldt een woordvoerder van justitie, zo tekent HLN op. Premier Charles Michel heeft inmiddels zijn steun betuigd aan de militairen.

Update 21:50 – Dader in levensgevaar

De man zou nog niet zijn overleden. Eerder zou de politie het overleden hebben bevestigd aan Belgische media, maar justitie in dat land spreekt dat nu tegen. De aanvaller zou wel in levensgevaar zijn. De dader zou een dertigjarige Somaliër zijn, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

De politie is massaal aanwezig in de Belgische hoofdstad. Volgens sommige berichten zou het wapen een machete zijn. De Emile Jacqmainlaan waar het de aanval plaatsvond is nog steeds afgesloten en er rijdt geen openbaar vervoer in de directe omgeving.