Binnenland

OM eist slechts 5 jaar cel tegen tbs’er die extreem geweld pleegde in kliniek

29-08-2017 17:40

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar cel geëist tegen een 33-jarige man wegens poging tot doodslag, aanranding en vrijheidsberoving. Dat gebeurde in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in het Limburgse Oostrum, waar hij vastzat.

De tbs’er, Frans T., zou op 24 oktober vorig jaar een medewerkster van de kliniek zeer ernstig hebben mishandeld en aangerand. Volgens het OM trok hij de vrouw een activiteitenruimte in, dwong hij haar zich deels te ontkleden waarna hij haar een kwartier lang zwaar toetakelde. Ook probeerde hij haar te wurgen. Hij hield op toen een andere medewerker de ruimte binnenliep en de zwaar gewonde vrouw kon vluchten.

De verdachte zei dinsdag voor de rechtbank in Roermond dat hij zich er niets van kan herinneren. Maar volgens de officier van justitie wist de man wat hij deed en hield hij pas op, toen hij betrapt werd.

Naar eigen zeggen had de man voor zijn daad zeker vijftig tabletten van het medicijn ritalin geslikt. Uit eerdere verklaringen bleek dat de man daarvan “opgewonden” wordt. Volgens de aanklager weet je wat je doet, als je met dit oogmerk vijftig van dit soort pillen slikt.

De man is tweemaal eerder voor verkrachting veroordeeld en daarnaast voor poging tot doodslag, poging tot verkrachting en aanranding. De geweldsuitbarsting vond volgens het OM tijdens de proeftijd plaats van een eerdere veroordeling. Om die reden wil het OM dat de man de geëiste straf volledig uitzit en niet eerder vrijkomt.

Uitspraak: 12 september.