Buitenland

EU-lidstaten discrimineren Roma’s, Frans Timmermans (PvdA/EU) woest

30-08-2017 13:25

Meer Roma-kinderen in Europa gaan naar school en maken die ook af. Maar het aantal Roma-jongeren dat daarna geen opleiding volgt of een baan vindt, is in 2016 tot een “alarmerende” 63 procent gegroeid, aldus de Europese Commissie.

Dat blijkt uit onderzoek naar de integratie van Roma in de EU sinds 2011, toen Brussel daarvoor een beleidsplan opzette. In dat jaar vond 56 procent van de Roma-jongeren geen vervolgopleiding of werk na school.

De gegevens betreffen de negen lidstaten waar samen meer dan 80 procent van de Roma-populatie woont (Spanje, Griekenland, Roemeniƫ, Bulgarije, Tsjechiƫ, Slovakije, Kroatiƫ, Hongarije en Portugal). In 2011 ging 47 procent van de Roma-kinderen in deze landen naar school, nu is dat 53 procent. Het percentage schoolverlaters zakte van 87 in 2011 naar 68.

Volgens vicevoorzitter Frans Timmermans is het “onaanvaardbaar” dat in de EU nog altijd niet de normen voor tolerantie en gelijkheid voor alle burgers gelden. “De lidstaten moeten meer doen voor de integratie van Roma om een eind te maken aan vooroordelen, segregatie en discriminatie.”

Zo hebben Roma in de negen lidstaten onvoldoende toegang tot medische zorg en worden ze gediscrimineerd bij het vinden van woonruimte.

Anp