Buitenland

Zeker 18 doden bij bloedige aanslag met messen in Nigeria

02-09-2017 08:22

In het noordoosten van Nigeria heeft opnieuw een bloedige aanval plaatsgevonden. Daarbij zijn ten minste achttien mensen met messen om het leven gebracht. De daders zijn vermoedelijk militanten van de islamitische terreurgroep Boko Haram.

De aanval had ‘s nachts plaats in het dorpje Banki tegen de grens met Kameroen. Het dodental werd bevestigd door een lokale leider. Banki ligt zo’n 130 kilometer ten zuidoosten van de stad Maiduguri, de hoofdstad van de regio Borno.

Boko Haram

Het Afrikaanse land heeft de strijd tegen de terroristen geïntensiveerd, en claimt meerdere successen. Boko Haram, ‘ISIS West Afrika’, slaat echter nog voortdurend bloedig terug, ook in de buurlanden van Nigeria. Door een machtsstrijd lijkt de groepering de afgelopen tijd echter intern verdeeld geraakt.

In de verwarring in door de strijd verscheurde regio’s worden ook niet zelden fouten gemaakt. Bij Maiduguri vielen in per vergissing zeker vijftig doden toen een gevechtsvliegtuig een vluchtelingenkamp onder vuur nam. Onder de doden waren zes plaatselijke medewerkers van het Rode Kruis.

Meisjes

In de streek voert Boko Haram regelmatig aanvallen uit. De terreurgroep is berucht wegens het rekruteren en ontvoeren van vaak jonge meisjes, die na te zijn gehersenspoeld worden ingezet voor de jihad.

Onderzoekers analyseerden eerder 434 zelfmoordaanslagen tussen 2011 en 2017. Van de 338 aanslagen waarvan de identiteit van de dader kon worden vastgesteld, bleken 244 daders vrouwelijk te zijn. De jongste aanslagpleger was een meisje van zeven.

(TPO/ANP)