Binnenland

Lachwekkend: slechts twee jaar cel voor bezit van AK47’s en pistool

03-09-2017 13:30

Twee mannen die eerder dit jaar in Amsterdam werden gepakt omdat ze in het bezit waren van twee AK47’s en een pistool zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot slechts twee luizige jaartjes cel. Met aftrek van voorarrest en strafaftrek wegens ‘goed gedrag’ zullen de mannen binnen een paar maanden alweer vrij op straat staan.

De mannen werden gepakt door agenten in burger omdat ze zich verdacht gedroegen in het Amstelpark. Eén van de mannen was in het bezit van een autosleutel die paste op een bestelwagen geparkeerd in Amsterdam-Zuid. In de bestelwagen lagen de twee AK47’s, een pistool, een bivakmuts en een jerrycan benzine (toeval natuurlijk, die bivakmuts en jerrycan hadden niks met die vuurwapens te maken). Op de vuurwapens werd DNA-materiaal van de verdachten aangetroffen.

Ondanks dat de mannen van de rechter eigenlijk een soort boterbriefje hebben gekregen om zware automatische aanvalswapens te bezitten en, gezien de bivakmuts en jerrycan met benzine, overvallen of zware criminaliteit te plegen noemde de rechter “het voorhanden hebben van deze wapens en munitie een ernstig strafbaar feit” want “dergelijke wapens dienen geen ander doel dan anderen in onze samenleving te bedreigen, te verwonden of te doden”.

Waarom de rechter voor dit ‘ernstige strafbare feit’ toch een fopstrafje gaf en of dit misschien bewuste ironie van de rechtbank is blijft onbekend.