Binnenland

Plofkraken en zwaar crimineel zijn zonder te worden gestraft, het kán in Nederland

04-09-2017 09:19

Politie en justitie krijgen geen vat op plofkrakers. De criminelen die in het hele land geldautomaten opblazen en tonnen aan cash meenemen, worden bijna nooit gepakt en veroordeeld. Dat blijkt uit onderzoek door het AD.

Van de 79 plofkraken die in 2016 werden gepleegd, zijn voor zover bekend pas in TWEE (2) (!) zaken daders veroordeeld. Daarnaast lopen nog rechtszaken tegen twee groepen die worden verdacht van in totaal elf plofkraken. Voor het merendeel van de kraken in 2016 is nooit iemand aangehouden.

“Het is gewoon niet gemakkelijk om de zware criminelen te pakken en veroordeeld te krijgen”, erkent Jos van der Stap, lid van het plofkraakteam van de Nationale Politie. “Het is lastig om de bewijsvoering rond te krijgen.”

Anp

 

Niet dat de kans op zware straffen hoog is: voor een grote misdaad als het in bezit hebben van twee AK47’s en een pistool (nota bene gevonden in een bestelbusje waar ook een bivakmuts en volle jerrycan benzine in liggen) krijgt een beetje serieuze crimineel schaamteloos slechts een luizige twee jaar cel.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat criminelen wereldwijd graag hun slag slaan in Nederland. Geef ze eens ongelijk: moeiteloos tonnen aan cash binnenharken, met een minimale kans op straf en immer het vooruitzicht dat mocht er wel worden gestraft je binnen maximaal een paar jaar weer vrij bent, dat is toch gewoon een heel gaaf land voor elke misdaadorganisatie?

Het is maar goed dat buitenlandse criminelen van binnen de steeds verder uitdijende EU onbeperkt en visumvrij Nederland binnen kunnen, en er weer uit, zonder dat ze ooit een strobreed in de weg wordt gelegd.

TPO