Binnenland

Ravage op Sint-Maarten door orkaan Irma – Eiland vrijwel afgesloten van buitenwereld

06-09-2017 13:36

Het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten is nauwelijks bereikbaar en daardoor vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gezegd.

In het televisieprogramma Pauw zei Plasterk dat er door de afsluiting nog geen goed beeld is van de situatie. Hij herhaalde dat er veel schade is, ook aan belangrijke toegangspunten. Zo is het vliegveld ernstig beschadigd en de toegang tot de haven ook moeilijk. Hij wees erop dat de elektriciteit en verbindingen zijn uitgevallen. Daardoor is ook nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn.

Militairen zijn druk bezig om een beter beeld te krijgen van de situatie. Dat gebeurt met patrouilles op de grond en door met een NH90-helikopter over het rampgebied te vliegen.

Update 18.31 – Militairen beveiligen schuilplaatsen om onrust te voorkomen

Nederlandse militairen beveiligen de schuilplaatsen waar de inwoners van Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius dekking zoeken tijdens het overtrekken van de verwoestende orkaan Irma. Als die Sint-Maarten weer achter zich laat, neemt een honderdtal mariniers en manschappen van de genie meteen de schade op. Ook kunnen de militairen zorg verlenen, puin ruimen en zo nodig de orde bewaken, laat het ministerie van Defensie weten.

Beveiliging is nodig vanwege de mogelijk gespannen situatie voor de mensen. De militairen moeten helpen ervoor te zorgen dat er geen onrust ontstaat. Ze assisteerden voor aankomst van de orkaan al bij het handhaven van de avondklok die het eilandbestuur had ingesteld.

Update 17.47 – Ronald Plasterk: Schade door orkaan Irma is enorm, over slachtoffers niets bekend

De schade die orkaan Irma op Sint-Maarten heeft aangericht is ,,enorm” en zelfs zo groot dat de precieze omvang nog niet in beeld is. Het contact verloopt op dit moment moeizaam. Het is ook nog niet bekend of er persoonlijke slachtoffers zijn. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gezegd.

Update 16.28 – Sterkste panden Frans Sint-Maarten verwoest

De stevigste bouwwerken op het Franse deel van Sint-Maarten zijn door de orkaan Irma verwoest. Dit zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb tegen Franse media. Collomb vreest daarom dat er nog maar weinig overeind staat op Sint-Maarten. Hij zei dat de meest solide bouwwerken, de prefectuur, het hoofdkwartier van de politie en een kazerne, de storm niet hebben overleefd.

Update 16.11 – Rode Kruis opent giro 5125 voor hulp na orkaan Irma

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 voor hulpverlening in het Caribisch gebied na de verwoestende orkaan Irma. Snelle hulp is van levensbelang, aldus de hulporganisatie. Volgens een eerste schatting loop de schade in de vele miljoenen.