Binnenland

‘Politiemensen die zich kritisch uitlaten worden gepest of leven zuur gemaakt’

07-09-2017 18:23

De politieorganisatie gaat nog steeds niet goed om met interne kritiek, vinden de politievakbonden ACP en NPB. Politiemensen die zich kritisch uitlaten worden niet altijd serieus genomen, gepest of op een andere manier het leven zuur gemaakt. Vooral de ACP ziet een structurele houding en wil daarover in gesprek met korpschef Erik Akerboom en eventueel minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

Volgens de bonden klopt de politie zich op de borst over de richtlijnen voor kritiek en klachten, maar gaat het er in de praktijk anders aan toe. Ze reageren op een situatie waarover het programma EenVandaag bericht: een agente krijgt na een kritisch geluid een arbeidsconflict waarna de politie haar op medische gronden zou willen ontslaan. Zowel de bonden als de politie willen niet op deze individuele zaak ingaan.

De ACP ziet echter meer van deze wanpraktijken “waarbij kunstgrepen worden toegepast om iemand de organisatie uit te krijgen”. Oorzaken van het gedoe zijn volgens de bond de veranderingen door de reorganisatie, de druk op leidinggevenden en de toegenomen werkdruk.

Volgens de NPB is kritiek leveren binnen de politie nooit makkelijk geweest, omdat het een hiƫrarchische organisatie is. De bond constateert vooral problemen met mensen die (mentaal) ziek worden. De politie heeft daar weinig compassie mee en maakt het deze mensen nogal eens lastig, zegt een woordvoerder.

De politie laat weten dat arbeidsconflicten in elke organisatie onvermijdelijk zijn, maar dat de politie die probeert op te lossen met gesprekken, mediation, vertrouwenspersonen, een meldpunt voor misstanden en andere regelingen, onder meer voor klokkenluiders.

Anp