Binnenland

‘Moslimextremist stichtte brand in flat 020 wegens Charlie Hebdo-poster voor raam’

08-09-2017 10:14

De geradicaliseerde ‘moslimjongere’ Abderrazak A. O., die cliënt was bij de inmiddels veroordeelde Amsterdamse ‘jeugdhulpverlener’ Bilal L., heeft in 2015 brand gesticht in twee panden van een flat te Amsterdam (De Pijp). Mogelijk deed hij dit omdat er een Charlie Hebdo-poster voor het raam hing. De politie zou dit in het onderzoek hebben verzwegen waardoor het motief pas in de rechtszaal naar voren kwam. Dit meldt de Telegraaf.

De islamitische pyromaan was tijdens de brandstichting in 2015 nog maar 20 jaar oud. Bij de brand raakte niemand gewond, dankzij rookmelders. Het had echter heel anders kunnen aflopen.

Abderrazak A. O. werd voor de brandstichting veroordeeld tot drie jaar cel maar is inmiddels weer op vrije voeten, zij nog het met enkelband.

Volgens het OM was er geen motief vast komen te staan en kon Abderrazak A. O. niet worden veroordeeld voor terreur, alleen voor brandstichting.

Maar volgens de Telegraaf had de islamitische pyromaan ten eerste toen al contacten met geradicaliseerde jongeren die naar Syrië waren gegaan en wilde hij zelf ook naar Syrië om voor Allah te sterven als martelaar.

Bovendien bleek hij al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten. Dit had het OM dus kunnen aanvoeren als extra bewijs, omdat mogelijke signalen van radicalisering ook al bekend werden uit het politie-onderzoek.