Binnenland

Rutte: Ravage op Sint-Maarten is enorm – Orkaan José bereikt eiland zaterdag

08-09-2017 11:36

Niet alleen de ravage op Sint-Maarten is enorm, dat geldt ook voor de ontreddering bij de bevolking. De eilandbewoners zijn verstoken van eerste levensbehoeften. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na overleg in het Nationaal Crisiscentrum met de bij de hulpverlening betrokken ministers.

“Voedsel, water en veiligheid”, zijn volgens Rutte de eerste prioriteiten. “We proberen in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk voedsel, water en medicijnen ter plaatse te krijgen, maar ook tenten, dekzeilen en hygiënekits.” Rutte bezwoer dat alle mogelijke steun wordt gegeven. ,,Wij laten Sint-Maarten niet in de steek.” Rutte zei dat de haven en het vliegveld inmiddels kunnen worden gebruikt door militairen.

‘Heel, heel slecht’

Gevraagd naar plunderingen op het door orkaan Irma getroffen eiland, zei Rutte dat de situatie ernstig is. Het bestuur heeft grote moeite om de taken uit te voeren. De communicatie is nog steeds niet hersteld. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft wel contact gehad met met minister-president van Sint Maarten William Marlin. Die zei volgens Plasterk dat de situatie ‘heel, heel slecht’ is.

Premier Rutte kon nog niet meer zeggen over slachtoffers. Hij wil hier niet over ‘speculeren’. Het beeld is nog steeds niet compleet. Rutte wilde niet zeggen op welke delen van het eiland er nog helemaal geen militairen of vertegenwoordigers van het bestuur zijn geweest.

Donderdag werd bekend dat er zeker één dode is gevallen. Ook zijn er enkele gewonden.

Orkaan José bereikt eiland zaterdag

Het eiland zal zaterdag worden getroffen door de volgende orkaan, José. De meeste wind wordt verwacht aan het einde van de nacht. In Nederland is het dan middag.

Volgens weerdienst Weerplaza is er een klein lichtpuntje voor Sint-Maarten. Het oog van de orkaan komt niet in de buurt. Aan de rand van het centrum zijn de winden het hardst, soms windkracht 12. Sint-Maarten staat windkracht 8 te wachten, maar het gebied is zo zwaar getroffen door orkaan Irma dat zulke winden al een probleem zijn.

Rust keert zondag terug

Volgens de Amerikaanse orkaandienst NHC is José nu een orkaan van de derde categorie, met windsnelheden tot 200 kilometer per uur, met uitschieters daarboven. Waarschijnlijk zal de orkaan in het komende etmaal nog verder aanzwellen.

Als José zaterdagochtend over Sint-Maarten trekt, zullen de inwoners angstaanjagende uren beleven, zegt weerman Michiel Severin op Weerplaza.nl. “In het donker begint de wind dus weer aan te zwellen, hoor je weer het gebulder van de wind en het beuken van de golven, terwijl de regen ook nog herrie toevoegt.”

Vanaf zondag keert de rust terug en kan de wederopbouw beginnen.

ANP