Binnenland

‘Persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited doet aan censuur’

13-09-2017 12:11

Free Press Unlimited, een organisatie die wereldwijd ijvert voor persvrijheid, heeft zelf censuur toegepast. De Correspondent schrijft woensdag dat de Nederlandse hulporganisatie de Zuid-Soedanese radiozender Radio Tamazuj wilde beletten kritisch te berichten over Internews, een financier van Free Press Unlimited.

Het door Free Press Unlimited gesteunde Radio Tamazuj schrijft in juni 2016 kritisch over een ander radiostation en haar financier, de Amerikaanse ngo Internews. Ook Free Press Unlimited ontvangt donaties van Internews.

Na publicatie van de berichten bemoeit Free Press Unlimited zich steeds actiever met de redactionele keuzes van Radio Tamazuj. Zo schrijft een teamleider van Free Press Unlimited in een e-mail aan de hoofdredacteur van Radio Tamazuj dat zijn aanpak contraproductief is en donoren bezorgd zijn.

Later schrijft Joop Daalmeijer, voorzitter van de raad van toezicht van Free Press Unlimited: “Probeer niet de hand te bijten die je voedt.”

Free Press Unlimited weerlegt de beweringen van De Correspondent en schrijft dat de verhalen door “een rancuneuze ex-medewerker de wereld in zijn geholpen”. De Correspondent zou Free Press Unlimited “eerder hebben moeten benaderen voor een reactie”.

Anp/TPO

Foto: Joop Daalmeijer