Buitenland

Dreigingsniveau in Groot-Britannië opgeschaald naar hoogste niveau na ISIS-aanslag

15-09-2017 22:27

De Britse premier Theresa May heeft het dreigingsniveau van aanslagen in het land bijgesteld van ‘ernstig’ naar ‘kritiek’. Dat is het hoogste niveau, wat betekent dat er op korte termijn een terreurdaad wordt verwacht. May nam dat besluit vrijdagavond na de aanslag in de Londense metro eerder op de dag. Eerder deze avond heeft ISIS de verantwoordelijkheid voor de aanslag in de Londense metro al opgeëist.

May zei op tv dat er de komende dagen gewapende politieagenten en militairen te zien zullen zijn in de straten. “Gedurende deze periode nemen legereenheden de bewakingstaken van de politie over op bepaalde afgeschermde plekken die niet toegankelijk zijn voor publiek”.

‘Doet-het-zelf-bom’

ISIS heeft de -ogenschijnlijk grotendeels mislukte- aanslag van vandaag opgeëist via haar eigen persbureau, Amaq. Door de explosie van een ‘doe-het-zelfbom’ in een plastic tasje raakten verscheidene passagiers gewond. De nationale gezondheidsdienst (NHS) zei vrijdagavond 29 slachtoffers te hebben behandeld. Geen van hen was er ernstig aan toe.

Eerder vandaag liet May zich ook uit over Tweets van president Donald Trump. De Britse premier heeft hem verweten ‘niet behulpzaam te zijn’ met zijn reactie op de aanslag. Trumps suggestie dat de politie weet wie er achter de aanslag zit, vindt May ‘een beschuldiging die niet erg behulpzaam is’. Trump zei dat de daders ‘zieke en demente mensen in het vizier van Scotland Yard’ zijn.

Militaire versterking

De chef van de dienst terreurbestrijding Mark Rowley vertelde dat hij om die militaire versterking had gevraagd “ter geruststelling van de Britse bevolking”. Het onderzoek naar de ontploffing van een geïmproviseerde bom in de metrotrein, waardoor 29 mensen gewond raakten, verloopt volgens hem voorspoedig. Rechercheurs bekijken zo snel mogelijk alle beschikbare beelden van bewakingscamera’s en analyseren de resten van het explosief.

Rowley zei dat de klopjacht op mogelijke verdachten volop gaande is. Dat ISIS de aanslag heeft geclaimd, noemde Rowley een routinegebaar dat nog geen bewijs is voor jihadistische betrokkenheid. Hij waarschuwde voor wilde speculaties die het onderzoek kunnen belemmeren.

(ANP/TPO)>