Buitenland

Zeker 22 gewonden bij aanslag in metro Londen – Zelfgemaakte bom van 6 euro

15-09-2017 09:55

Door een explosie in een metrotrein in Londen zijn vrijdagochtend 18 mensen gewond geraakt. In een metrostel op station Parsons Green in het westen van de Britse hoofdstad vond een ontploffing plaats. Op beelden is een ontplofte witte emmer te zien.

Update 21:40 – ISIS eist aanslag op

ISIS (Islamitische Staat) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in de Londense metro. Dat gebeurde zoals gebruikelijk door het persbureau van de terreurorganisatie, Amaq

Update 16.27 – Dader aanslag geïdentificeerd

De politie in Londen heeft een verdachte geïdentificeerd van de aanslag vrijdag in de metro. De nieuwszender SkyNews meldt dat de politie de persoon op het spoor is dankzij beelden van beveiligingscamera’s.

Update 16.06 – Bom was zelfgemaakt explosief, kosten 6 euro

De bom in een metro op het Londense station Parsons Green was erg eenvoudig en goedkoop. De ‘doe-het-zelfbom’ is waarschijnlijk gemaakt aan de hand van instructies op het internet en heeft de dader(s) hooguit 6 euro gekost. Dat berichtte de London Evening Standard vrijdag op basis van gegevens van de politie.

De Londense politie omschreef de bom als een ‘geïmproviseerd explosief’ (IED) zoals die veel in Afghanistan en Irak worden gebruikt. De politie vreest dat het IED van vrijdag is voortgekomen uit een discussie onder extremisten over de vraag hoe ze op een eenvoudige manier veel leed en schade kunnen aanrichten.

Update 12.47 – Donald Trump tweet: Meerdere aanslagplegers, bekend bij Scotland Yard

Update 12.26 – 18 gewonden in het ziekenhuis, niet levensbedreigend

Update 11.22 – Politie: Explosie metro Londen is terrorisme

De Britse autoriteiten beschouwen de explosie in de metro van Londen als een ‘terroristisch incident’.