Binnenland

Jeugd zegt ‘NEEN’ tegen roken en alcohol en wil gezond leven

20-09-2017 14:21

Het speelt al een tijdje maar de laatste jaren lijkt het echt een trend te zijn geworden onder jongeren om ‘Neen’ te zeggen tegen alcohol en drugs maar vooral tegen roken. Zo daalde in 2015 het aantal jongeren tussen de 12 en 16 jaar dat dagelijks één of meerdere sigaretten rookt naar een spectaculaire 3%.

Ook alcoholgebruik onder jongeren in die leeftijdsgroep loopt hard terug. In 2015 gebruikte slechts 26% alchohol, terwijl dat in 2011 nog 38% was. En daarbij komt dat jongeren van 16 jaar en ouder voor het eerst ook opvallend minder zijn gaan drinken. Er is een flinke afname te zien van dronkenschap en het zogenaamde binge drinken. Bij jongens is het goede oude bier danwel pils immer populair, meisjes drinken vaker witte wijn, zoete misdrankjes of een strandlikeur als Malibu.

Onder 18 geen alcohol

Dit klinkt allemaal mooier dan het is: jongeren drinken misschien wel minder, maar als ze drinken dan drinken ze nog altijd heel veel. Te veel, vindt in elk geval het Trimbos-instituut.

Dat jongeren minder drinken heeft mogelijk ook te maken met een relatief nieuw beleid (sinds 2014) waardoor aan jongeren onder de 18 geen alcohol meer verkocht mag worden. Zelf meent de overheid dat de vermindering van het aantal alcohol drinkende jongeren inderdaad aan het verhogen van de leeftijdsgrens ligt, maar er lijkt vooralsnog geen bewijs voor te zijn dat het ook is veroorzaakt door dit beleid, in elk geval niet dat het ‘een direct gevolg is’.

Bewust kiezen, bewust afslanken

Nu de jeugd minder lijkt te drinken en tabak echt een no go is geworden, wordt er ook steeds meer aandacht gegeven aan gezonde voeding, bijvoorbeeld op scholen. Kon je vroeger alleen chips of gevulde koeken en cola uit de automaat halen, tegenwoordig verkopen sommige scholen alleen maar thee, koffie en water en staan de snoepautomaten vol met appels, rijstwafels of zakjes noten.

Afslanken voor die strakke body tijdens de (eerste) strandvakantie zonder ouders is natuurlijk voor veel jongeren ook een reden om gezonder te eten en te leven. Daarbij telt steeds vaker een bewuste keuze voor zoveel mogelijk natuurlijke of biologische producten, zelfs als afslanken met bijvoorbeeld een maaltijdshake aan de orde is.

Jong geleerd, oud gedaan

Al blijven het jongeren, dus iets willen (gezond leven, afslanken, bewuste keuzes maken) is soms heel wat anders dan het ook echt doen.

Maargoed, jong geleerd is oud gedaan.