Binnenland

Zembla onthult bestaan Sri Lankaanse babyfarms voor adoptie in de jaren tachtig

20-09-2017 10:10

In Sri Lanka bestond in de jaren tachtig een grootschalige handel in adoptiebaby’s. De regering van het Aziatische land geeft dat voor het eerst toe in tv-programma Zembla, dat onderzoek heeft gedaan naar fraude rond adopties. Op zogeheten babyfarms werden volgens het programma vrouwen zwanger gemaakt om tegen betaling aan de vraag naar adoptiekinderen te voldoen. Er werd ook geknoeid met de identiteit van ouders en kinderen.

Minister van Volksgezondheid Rajitha Senaratne geeft in het programma toe dat destijds veel van die babyfarms bestonden. Hij kondigt onderzoek aan. “Het is op een illegale manier gebeurd, het is heel verkeerd. Het gaat tegen de mensenrechten van deze families in”, citeert Zembla de minister. In de jaren tachtig werden duizenden kinderen uit Sri Lanka door Nederlanders geadopteerd.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) laat aan Zembla weten dat hij inventariseert hoe de verantwoordelijkheden rond adoptie destijds waren verdeeld. Hij gaat in gesprek met betrokken organisaties en de Sri Lankaanse autoriteiten.

Achter het ‘adoptiebedrog’ zat volgens het tv-programma een kleine groep advocaten, medisch personeel en medewerkers van de Sri Lankaanse kinderbescherming. Vanwege de misstanden zette de regering van het land in 1987 de adopties door buitenlanders tijdelijk stil.

Het programma is woensdagavond op televisie.