Buitenland

Turks Diyanet gaat in Vlaanderen middelbare scholieren opleiden tot imam

21-09-2017 13:17

Het zal binnenkort mogelijk zijn voor Vlaamse tieners om een voorbereidende opleiding tot imam te volgen. De Turkse religieuze koepel Diyanet heeft zijn plannen daarvoor zo goed als klaar. Diyanet-directeur Coskun Beyazgül zegt donderdag tegen Het Laatste Nieuws: “Je leidt geen imams op zoals je tomaten kweekt. Het vergt een ernstige aanpak en vooral veel tijd.” Diyanet heeft 73 moskeeën in België.

In Houthalen beschikt de organisatie over gebouwen die voorlopig enkel gebruikt worden in de schoolvakanties en waar religieus geïnspireerde jeugdkampen georganiseerd worden, maar dat moet snel uitgroeien tot een ‘imaminstituut’. De Staatsveiligheid – de Belgische tegenhanger van de AIVD – noemde Diyanet in een rapport onlangs de ‘lange arm van Erdogan’.

Beyazgül wil proberen zijn instituut te laten erkennen als officiële middelbare school, als dat niet lukt ‘organiseren we ons als privé-instituut met avond- en weekendlessen’.

Eind vorig jaar bleek dat in Turkije 38 Nederlandse jongeren onder leiding van Diyanet een imam-opleiding volgen. Er zijn in Nederland 140 Diyanet-moskeeën.

Lees ook

Het Laatste Nieuws – Turkse religieuze koepel plant imamopleiding vanaf 12 jaar