Binnenland

Jongeren Haagse Schilderswijk wantrouwen de politie

25-09-2017 09:58

Onder jongeren in de Haagse Schilderswijk heerst wantrouwen jegens de politie, melden NOS en AD maandag. Ze vinden dat de politie discrimineert en buitensporig veel geweld gebruikt, blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool.

Circa vijftig ondervraagde jongeren werden ondervraagd over hun ervaringen met de Haagse politie, onder meer vanwege een demonstratie van IS-sympathisanten in 2014 en de rellen na de dood van Mitch Henriquez twee jaar geleden. Zij hekelen volgens onderzoekster Corina Duijndam (sociologe, ‘gespecialiseerd in diversiteit’, dus sja…) onder meer de ID-controles die regelmatig plaatsvinden.

De Nationale ombudsman kwam in 2014 tot de slotsom dat geen aanwijzingen bestaan voor structurele misstanden bij de politie in de Schilderswijk. Er was destijds een belangengroep tegen de politie actief, geleid door Yasmina Haifi, die later de zeer omstreden uitlatingen deed dat ISIS een ‘zionistisch complot’ zou zijn. Dit kostte de PvdA-ambtenaar haar baan. Duijndam pleit voor nieuw en gedegen onderzoek.

De Schilderswijk is regelmatig het toneel van radicalisering en rellen, de politie moet er vaak optreden.

(ANP/TPO)