Binnenland

Minister Hennis onder vuur – 5 commando’s doen aangifte tegen Defensie na dode bij oefening

30-09-2017 09:43

Vijf commando’s van het leger gaan aangifte doen tegen Defensie. Ze verwijten het ministerie dood door schuld na het ongeluk vorig jaar met hun collega in Ossendrecht. Hun advocaat Michael Ruperti heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.

Een 35-jarige commandant werd in Ossendrecht bij een schietoefening per ongeluk doodgeschoten. De locatie waar de oefening werd gehouden, was niet gekeurd en ze hadden er dus niet mogen oefenen. Ook waren verzoeken om de ruimte veiliger te maken steeds afgewezen, aldus de commando’s.

De stap van de commando’s volgt na het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het ongeluk met een mortiergranaat in Mali. Daar kwamen vorig jaar twee militairen bij om het leven. De onderzoeksraad concludeerde eerder deze week dat de granaat niet deugde. De nabestaanden hebben ook advocaat Ruperti in de arm genomen en willen naar de rechter stappen.

Defensie laat in een reactie weten nog niet op de hoogte zijn van een aangifte, maar zou graag met de commando’s om de tafel te willen. “We begrijpen de onrust en gaan graag het gesprek aan om deze weg te nemen. De problemen bij het Korps Commandotroepen zijn bekend en gelden voor heel Defensie. Maatregelen zijn ingezet en er wordt gewerkt aan herstel. Dat heeft tijd nodig. De dood van een collega komt bij iedereen hard aan.”

Defensie zegt binnenkort ook met een uitgebreide reactie te komen op het rapport van de OVV naar aanleiding van het ongeluk in Ossenrecht. Ook na dit incident uitte de raad harde kritiek op Defensie.

Lees ook:

Jeanine Hennis (VVD) dinsdag op de grill vanwege mortierschandaal

Rutte wil niet reageren op uitspraak Asscher over Hennis ‘op basis van een internetbericht’