Buitenland

Spaanse politie neemt stembussen Catalaans referendum in beslag

01-10-2017 10:59

De Spaanse politie is zondagmorgen in Barcelona in actie gekomen om te voorkomen dat er over onafhankelijkheid wordt gestemd. Het referendum is in de ogen van de regering in Madrid illegaal. De agenten zijn naar en aantal scholen gegaan die vanaf 09.00 uur als stembureau dienen. Gemaskerde politiemannen halen stembussen weg.

Update 11:29 – Stembussen afgevoerd

Overal worden nu stembussen weggehaald door de Spaanse Politie.

Update 11:20 – Geschoten met Rubber Kogels

Door de politie is er ook met rubber kogels geschoten, zo melden verschillende bronnen.

Guardia Civil

Bij een school in Barcelona kwam het volgens Spaanse media tot botsingen met kiezers. In alle vroegte waren Catalanen begonnen met het vormen van rijen voor stembureaus die zijn ingericht voor het referendum over onafhankelijkheid.

Onder de stembureaus waar de Guardia Civil in actie is gekomen, is de school waar de Catalaanse premier Carles Puigdemont zou gaan stemmen. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat de nationale politie en de Guardia Civil zijn begonnen stembussen en stembiljetten in beslag te nemen. Ze zijn gedwongen dit te doen, tegen wil en dank, beklemtoonde Madrid. De Spaanse regering heeft de Catalaanse politie ervan beschuldigd met de terughoudendheid politiek te bedrijven en rechterlijke bevelen naast zich neer te leggen.

De Catalaanse regionale politie, Mossos d’Esquadra stelt zich naar verluidt terughoudend op.

Afscheiding van Spanje

De separatistische regering onder leiding van Puigdemont heeft het referendum over onafhankelijkheid georganiseerd. Hij stelt dat ondanks de tegenwerking van Madrid zijn ‘democratische tsunami’ zal tonen dat de Catalanen voor afscheiding van Spanje zijn en dat hun stem wordt gehoord. Maar de tegenstanders boycotten over het algemeen zijn referendum. Volgens peilingen uit juli zijn er iets meer Catalanen die geen afscheiding willen dan er voorstanders van zijn.

Separatistische politici organiseerden drie jaar terug al een officieus referendum over onafhankelijkheid. Maar alleen hun aanhang kwam opdagen. Circa 80 procent van de kiezers stemde toen voor afscheiding van Spanje, maar slechts 2,3 miljoen van de beoogde 5,4 miljoen stemgerechtigden brachten een stem uit.

(TPO/ANP)