Binnenland

27-jarige verdachte aangehouden in zaak verdwenen Anne Faber

09-10-2017 16:47

In verband met de vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht is een verdachte aangehouden. Het gaat om een een 27-jarige man uit Den Dolder. Hij is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Faber. Anne is nog steeds vermist. De man zat een lange straf uit voor gewelds- en zedendelicten. Hij was zoals de politie het omschrijft, ‘geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving’. Hij werd in 2010 veroordeeld tot 16 jaar veroordeeld voor het verkrachten van twee meisjes in Nijkerk tijdens Koninginnedag.

Zondag 8 oktober leidde onderzoeksinformatie naar een 27-jarige man, die in een forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder zat. Openbaar Ministerie en politie besloten de verdachte niet direct aan te houden, in de hoop dat hij het onderzoeksteam naar Anne zou leiden. Hij werd daarom nauwlettend in de gaten gehouden. Toen dat maandagmiddag nog niet gebeurd was, werd hij aangehouden. De familie van Anne is op de hoogte gebracht van de aanhouding.

Faber is spoorloos sinds een fietstocht op 29 september. In en rond Huis ter Heide wordt al dagen naar haar gezocht.

Update 20.06 – Gidi Marksuszower (PVV): ‘Wat deed die levensgevaarlijke crimineel nu al op straat?’

PVV Kamerlid Gidi Markuszower wil dinsdag opheldering van het ministerie van Justitie over de aanhouding van de verdachte. “Dit monster is in 2011 tot 16 jaar cel veroordeeld. Maar na amper 6 jaar laat de staatssecretaris deze levensgevaarlijke crimineel los op de maatschappij. Het is de primaire taak van het ministerie van Veiligheid en Justitie om burgers tegen gevaar te beschermen. Hun beleid leidt echter tot onveiligheid. Blijft de vraag: wat deed die levensgevaarlijke crimineel nu al op straat?  Er is geen enkele reden om zo iemand die krankzinnige eenderde aftrek van de straf te gunnen.”

Update 18.56 – Verdachte zat vast voor verkrachting twee meisjes tijdens Koninginnedag 2010

De verdachte die de politie vanmiddag heeft aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber is de 27-jarige M.P. uit Zeewolde. Hij is de man die in 2010 tijdens Koninginnedag in Nijkerk twee meisjes verkrachtte nadat hij ze onder dwang van een vuurwapen dwong mee te gaan. P. werd in hoger beroep tot twaalf jaar cel veroordeeld. Dat meldt het AD.

Update 18.45 – Eerder ontsnapte crimineel Ali B. uit instelling Altrecht in Den Dolder

De Amsterdamse crimineel Ali B. ontsnapte in 2015 uit een instelling van Altrecht in Den Dolder. Uiteindelijk werd hij opgepakt in Spanje.

Update 18.34 – Verdachte zat in forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn

De 27-jarige man uit Den Dolder die is aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht, zat in de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Dat bevestigt een woordvoerster van Altrecht GGZ, waarvan Aventurijn een dochterorganisatie is. Het Openbaar Ministerie wil eerder op de dag niet zeggen in welke kliniek hij zat.

Update 17.52 – Openbaar Ministerie: Verdachte is géén TBS’er

Eerder berichtte ThePostOnline dat de aangehouden verdachte een TBS’er was. Dat klopt niet, meldt woordvoerder van het Openbaar Ministerie Ties Kortmann. In welke kliniek de verdachte behandeld werd wil Kortmann niet zeggen, maar de man zat daar niet vanwege een TBS-maatregel.  Wel om zoals eerder gemeld te worden voorbereid op het ‘geleidelijk’ terugkeren in de samenleving in het kader van een lange straf voor gewelds- en zedendelicten.

AD-Utrecht verslaggever Yelle tieleman meldt op Twitter: