Binnenland

Aangifte bij de politie doet u het beste in Den Haag

16-10-2017 16:57

Bent u slachtoffer van een misdrijf en wilt u aangifte doen? Dan bent u het beste uit in Den Haag, blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau LocalFocus.

In Den Haag worden meer dan 50% van alle aangiftes ook daadwerkelijk opgevolgd. Dit terwijl er in Amsterdam 65% van de aangiftes zouden verdwijnen. (Politiewoordvoerder Amsterdam: “Het is voor het eerst dat ik hoor dat 65% van de aangiftes in de prullenbak komt. Ik bel je zo terug.’)

“We zijn succesvol, maar moeten ook niet te vroeg juichen”, laat de woordvoerder van de politie Den Haag weten.

Toeristen

“Den Haag en Amsterdam zijn twee totaal verschillende steden, de cijfers vergelijken heeft dan ook geen zin”, zeggen zowel de woordvoerders van de politie in  Den Haag als de woordvoerder van de politie in Amsterdam. Een verklaring geven ze wel allebei: Amsterdam heeft “veel te maken met toeristen die slachtoffer worden”. Maar met veel van die aangiftes is uiteindelijk niet veel te doen.

De druk op het korps in Amsterdam is ook stukken hoger. Zo zijn er allerlei gewijzigde situaties die ervoor zorgen dat er op veel verschillende situaties ingezet moet worden. Daardoor lukt het de Amsterdammers niet om alle aangiftes op te pakken. “Zelfs niet als we een opsporingsindicatie hebben.”

Goed screenen

Wat het geheim achter het succes van Den Haag is, durft de woordvoerder  te vertellen: “We screenen goed, en zelfs voor de screening kijkt een agent naar de aangifte om te bepalen of er extra informatie nodig is.”

Amsterdam laat weten te onderzoeken wat ze kunnen verbeteren: “We zitten binnen de Landelijke Politie bij elkaar om van elkaar te leren.”