Nieuws

400.000 mensen willen onderzoek rechtssysteem

18-10-2017 09:33

De petitie die is gestart na de dood van Anne Faber (25) uit Utrecht is in een week tijd ruim 400.000 keer getekend. In de petitie wordt een onderzoek naar het ,,falend rechtssysteem in de zaak van verdachte Michael P.” geëist.

De petitie, die een moeder van drie dochters begon na de vondst van het lichaam van Faber, was woensdagochtend ruim 404.000 keer getekend. Vorige week vrijdagavond stond de teller nog op ruim 258.000.

,,Wij roepen hen die verantwoordelijk zijn, onder anderen het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring”, staat in de petitie. ,,Tevens eisen wij een onderzoek naar kliniek Aventurijn Forensische Psychiatrie Altrecht en willen een verslag van de werkwijze en het beleid binnen de kliniek.’’

De handtekeningen gaan mogelijk volgende week naar Den Haag, heeft de initiatiefneemster laten weten. Ze wil de handtekeningen aanbieden aan premier Mark Rutte.

Eerder werd al bekend dat minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek laat doen naar de kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder waar P. zich voorbereidde op een terugkeer in de samenleving. De forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder begint zelf ook een onderzoek. In 2012 werd P. veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor de gewelddadige verkrachting van twee meisjes. Hij kreeg toen geen tbs opgelegd.

Blok stelde het ,,onwenselijk” te vinden als daders geen tbs krijgen doordat zij weigeren mee te werken aan onderzoek naar hun psyche. Er was al een wet in de maak die dit moet helpen voorkomen. De Eerste Kamer kijkt begin 2018 naar dat wetsvoorstel, aldus Blok.

 

ANP