Nieuws

Ouders Syriëgangers geschokt over ‘stilzwijgende instructies’ uitreizigers te doden

22-10-2017 22:06

Ouders van Nederlandse Syriëgangers zijn met de ondergang van het ‘Kalifaat’ van ISIS steeds bezorgder om het lot van hun kinderen. Al langere tijd was bekend dat het veel landen eigenlijk beter uitkomt als de uitreizigers in Irak of Syrië sterven. Een vader doet tegenover AD een emotionele oproep ze terug te laten keren. “Als ze niet in staat zijn zich te verbeteren verdienen ze desnoods levenslang, maar niet de dood”, zegt hij.

De vader van de Nederlandse jihadist Reda Nidalha, Mohamed Nidalha, is geschokt over de ‘stilzwijgende instructies’ aan troepen ter plaatse. Brett McGurk, speciaal gezant van Amerika voor de coalitie tegen ISIS, verklaarde over jihadisten dat “als ze in Raqqa zijn, zullen ze in Raqqa sterven.” Nihalda, wiens zoon ISIS wel wist te ontvluchten en nu in een Turkse cel zit zegt tegenover het AD dat veel ouders benauwd zijn over het lot van hun kinderen. “Voor die ouders is het een hel, ze slapen niet meer.”

Jagen op uitreizigers

De verschillende groepen die tegen ISIS strijden zouden instructies meekrijgen om uitreizigers niet terug te laten keren, maar daar te doden. Niet alleen de woorden van McGurk duiden daar op. Het Franse leger maakt gebruik van contacten in het Irakese leger om actief op Franse jihadisten te jagen, zo bleek uit een eerdere reportage. Op die manier wil het land voorgoed voorkomen dat uitreizigers die zich aansloten bij ISIS ooit weer terugkeren.

Franse elitetroepen maken bij hun missie gebruik van lokale contacten. Zo blijven ze uit een juridisch lastig gebied, omdat het land geen doodstraf kent. De tactiek is dat Franse speciale eenheden op de grond gegevens over Franse jihadisten verzamelen, waarna Iraakse troepen en artillerievuur de zo gelokaliseerde doelen kan uitschakelen.

Een Iraakse officier van een antiterreureenheid zei over de Franse assistentie bij het offensief, “Ze hebben hier hun eigen doelwitten”. Het Iraakse leger merkt nuchter op dat de Fransen er geen trek in hebben om in eigen huis nog eens met de jihadisten te maken te krijgen. Frankrijk heeft ook al aangegeven niet tussenbeide te zullen komen bij mogelijke doodstraffen in Irak.

‘Onze strategie is nu vernietiging, buitenlandse strijders mogen niet terugkeren naar huis’

‘Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen’

De Amerikaanse minister van defensie, James Mattis, uitte zich eerder al in ongeveer dezelfde bewoordingen als McGurk. Hij verklaarde dat de strategie van de Verenigde Staten veranderd is van het wegdrijven van strijders naar het omsingelen. “Onze strategie is nu vernietiging, buitenlandse strijders mogen niet terugkeren naar huis”.

De Nederlandse premier Mark Rutte leek eerder ook al niet zo veel moeite te hebben met sneuvelende landgenoten die zich hebben aangesloten bij islamistische groeperingen. Rutte zelfs nog voor opschudding door al in 2015 nuchter te stellen dat het beter zou zijn als jihadisten ‘daar’ sneuvelen dan weer terug naar huis komen. “Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen”, voegde hij daar toen aan toe.

 

Titelfoto: De opleiding van acht pelotons Koerdische Peshmerga-strijders door Nederlandse trainers met hun coalitiepartners in Erbil.