Binnenland

Eberhard van der Laan had eigen, geheim anti-radicaliseringsproject

29-10-2017 11:15

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam draaide in het geheim een eigen anti-radicaliseringsproject. Wethouders en de gemeenteraad werden daar niet over geïnformeerd, meldt Elsevier Weekblad op basis van vertrouwelijke stukken en gesprekken met betrokkenen. Volgens het blad lijkt de ontslagen ambtenaar Saadia a.T. nu op te draaien voor de gevolgen.

T., die leiding gaf aan het project, kreeg strafontslag wegens belangenverstrengeling en fraude. Maar een betrokkene zegt dat zij “niet eens bevoegdheden had om opdrachten te verstrekken of mensen in te huren zonder toestemming van anderen”.

Het project droeg de codenaam Grijze Campagne en omvatte een serie van 25 filmpjes die, na goedkeuring van de burgemeester, op YouTube zouden worden gedeeld. Daarin is een Marokkaanse Amsterdammer te zien die vertelt over zijn worstelingen met zijn afwezige vader, meisjes en aanvaringen met de politie. Ze mochten niet te herleiden zijn tot de gemeente, omdat de campagne anders minder effectief zou zijn.

Acteur Said stuurde daarom facturen vanuit een eigen bedrijfje. Over die facturen rezen uiteindelijk vragen bij Bureau Integriteit. Ze zaten ook in het dossier dat bij de politie werd ingeleverd, maar zonder informatie over de Grijze Campagne.

Anp