Buitenland

Sayfullo Saipov (29): de islamitische ISIS-terrorist van New York, afkomstig uit Oezbekistan

01-11-2017 10:12

De autoriteiten in Oezbekistan onderzoeken of de man die een aanslag pleegde in New York inderdaad een Oezbeek is. Dat zei een functionaris van het Oezbeekse ministerie van Buitenlandse Zaken, die verder niet in detail trad.

Bronnen hebben tegen Amerikaanse media gezegd dat de aanslagpleger een 29-jarige Oezbeek is. Hij woont naar verluidt sinds 2010 in de Verenigde Staten. De man zou daar onder meer hebben gewerkt als vrachtwagenchauffeur en ging later aan de slag voor vervoersbedrijf Uber.

Over het motief van de man bestaat nog onduidelijkheid. “Hij vond de Verenigde Staten leuk”, zei een Oezbeekse kennis van de vermeende dader tegen The New York Times. “Hij leek erg gelukkig, was altijd vrolijk en sprak steeds alsof alles goed was”, vertelde de man. “Hij leek me geen terrorist, maar ik wist niet wat in hem omging.”

Diverse media melden dat in zijn auto een handgeschreven briefje is gevonden waarop zijn trouw aan ISIS staat genoteerd. Ook zou hij ‘Allah Akbar’ hebben geroepen toen hij na te zijn ingereden op de slachtoffers uit zijn auto stapte. De twee wapens die hij bij zich droeg waren nep, wat op een mogelijke ‘suicide by cop’-actie duidt.

Inwoners van de voormalige Sovjetrepubliek waren al eerder betrokken bij aanslagen in het westen. Zo arresteerde de politie in Stockholm een Oezbeek na de aanslag in april, waarbij vier doden vielen. Ook de vermeende dader van de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul kwam uit Oezbekistan.

Anp/TPO