TPOok!

 
Weten & Tech

Slechts 11 procent Wikipedia-bijdragers is vrouw, site zoekt vrouwelijke vrijwilligers

Er is een 'gendergap'

Wikipedia kampt met een ‘gendergap’. De naar schatting 1300 vrijwilligers die voor de Nederlandstalige versie van de online encyclopedie werkzaamheden verrichten zijn in meerderheid mannen. Slechts 11 procent is vrouw. De vereniging Wikimedia Nederland is daarom op zoek naar meer vrouwelijke vrijwilligers om de kloof te dichten.

Zaterdag houdt Wikimedia Nederland voor de tiende keer een conferentie. In Utrecht komen ruim honderd ICT’ers, journalisten, mediadeskundigen en medewerkers van musea, bibliotheken en archieven bijeen. Ze gaan praten over fake news en hoaxes, vakinhoudelijke medische artikelen en de dominante aanwezigheid van mannen in het legertje vrijwilligers.

Onevenwichtige voorkeuren

Wikipedia is een vrijwilligersorganisatie met een open structuur. Iedereen kan in principe artikelen toevoegen of bewerken. “Als er maar een bron bijstaat”, zegt woordvoerster Germien Cox van vereniging Wikimedia Nederland. Betrouwbaarheid is een groot goed, zeker in tijden van nepnieuws. De vrijwilligers, of editors, houden wijzigingen daarom scherp in de gaten, aldus Cox.

De overheersing van de mannelijke sekse vertaalt zich in soms onevenwichtige voorkeuren. Zo was bijvoorbeeld het artikel over de stripfiguren Casper en Hobbes op de Engelstalige Wikipedia een tijdlang uitgebreider dan dat over William Shakespeare. Ook uit het aantal trefwoorden, de lemma’s, blijkt een mannelijk aspect. In de Nederlandse Wikipedia zijn 31.968 lemma’s over vrouwen te vinden, tegen 160.326 over mannen.

Een speciale werkgroep houdt zich sinds 2015 bezig met dit onderwerp. “We zouden graag zien dat er meer vrouwelijke vrijwilligers komen. Vrouwen hebben toch andere interesses dan mannen”, zegt Cox. Te denken valt aan artikelen over feminisme of belangrijke vrouwen in de geschiedenis of het feminisme.

Ze waren bij Wikimedia dan ook blij met een 21-jarige studente die tijdens haar stage bij de encyclopedie een groot aantal artikelen over het feminisme schreef. De Nederlandstalige Wikipedia ging in juni 2001 online. De website telt ruim 1,9 miljoen artikelen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.