Binnenland

Toezicht op bezoek aan kindermisbruiker Robert M. verscherpt na ongemeld bezoekje van journalisten

04-11-2017 10:12

Het toezicht op het bezoek aan de veroordeelde kindermisbruiker Robert M. is aangescherpt. Bezoekers worden voortaan vooraf gescreend. Ook zijn in- en uitgaande post en telefoongesprekken worden gecontroleerd. Dat laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten naar aanleiding van een publicatie in de Volkskrant.

Twee journalisten van de krant bleken M. te hebben bezocht in de gevangenis in Vught. Hij had hen aangemeld als ‘relatiebezoek’ en had geen toestemming gevraagd voor een mediabezoek, terwijl gedetineerden elk contact met journalisten altijd moeten voorleggen aan de gevangenisdirectie.

Excuusbrief

De Volkskrantjournalisten wilden van M. een toelichting op een excuusbrief die hij heeft geschreven aan de ouders van zijn slachtoffertjes. Daarin betuigt hij spijt aan de ouders en biedt hij aan dat ze met hem kunnen praten. M. verstuurde die brief vorig jaar behalve aan de advocaat van een groot deel van de ouders, ook aan Trouw en de Volkskrant. Hij vermomde zijn schrijven als ‘advocatenpost’, alsof het gericht was aan een jurist van een advocatenkantoor. Daardoor werd de brief niet gescreend. Gedetineerden mogen vrijelijk contact met advocaten hebben.

Volgens Dekker is de kwestie ook besproken binnen de penitentiaire inrichting in Vught. Personeel is op het hart gedrukt altijd scherp te zijn, aldus de minister.

(ANP)