Binnenland

Te weinig toezicht op post van Robert M.

08-11-2017 15:50

Het toezicht op de post die de veroordeelde pedoseksueel Robert M. kan versturen had scherper moeten zijn. Dat erkende minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

Door gebrekkig toezicht kon M. ondanks beperkingen die hem waren opgelegd meerdere keren brieven versturen, onder meer aan dagbladen Trouw en de Volkskrant en aan advocaat Richard Korver, die een deel van de slachtoffers bijstaat. De brief aan de Volkskrant, bijvoorbeeld, ontsnapte aan de controle omdat M. op de envelop ´advocatenkantoor V&K’ had geschreven. ,,De verificatie van adressen moet beter”, gaf Dekker toe.

Volgens de minister valt het echter nooit geheel uit te sluiten dat dit soort situaties voorkomt. Wel beloofde hij binnenkort met meer informatie te komen over de wettelijke grenzen die bestaan om gevangenen beperkingen op te leggen. Dan kan de Kamer vervolgens kijken of de regels moeten worden aangepast.

De emoties liepen af en toe hoog op en Dekker kreeg stevige kritiek te verduren. Zo zei Madeleine van Toorenburg (CDA) dat niet alle wettelijke mogelijkheden zijn benut om M. in de gaten te houden. ,,Waarom was er geen constant toezicht?’’, vroeg ze.

Radicale voorstellen werden niet geschuwd, maar vonden uiteindelijk weinig bijval. Zo pleitte Selçuk Öztürk (DENK) voor verplichte chemische castratie voor misdadigers als Robert M. Gidi Markuszower (PVV) gaf aan mensen als Robert M. voor de volledige duur van hun straf in een isoleercel te willen opsluiten, een idee dat Foort van Oosten (VVD) als ‘middeleeuws’ bestempelde. Dekkers reactie op beide plannen was hetzelfde: deze plannen druisen in tegen zowel nationale als internationale regelgeving.

(ANP)