Buitenland

VN: ISIS-factie in Somalië wint steeds meer aan kracht

08-11-2017 20:25

Een gewapende Somalische beweging die terreurgroep Islamitische Staat steunt, wint aan kracht. De organisatie beschikt volgens VN-experts mogelijk over circa tweehonderd strijders, terwijl dat er vorig jaar nog enkele tientallen waren. Het gaat om strijders die voornamelijk actief zijn in het noordelijke Puntland.

De ISIS-loyalisten in het noorden van Somalië worden geleid door sjeik Mumin, die volgens overlopers financiële steun en bevelen heeft ontvangen vanuit Irak en Syrië. Dat blijkt uit een rapport dat in handen is van persbureau Reuters.

Destabilisatie

Functionarissen vrezen dat IS-strijders die uit het Midden-Oosten zijn verdreven een veilig heenkomen kunnen zoeken in het Oost-Afrikaanse land. “Zelfs een paar honderd gewapende strijders kunnen de hele regio destabiliseren”, waarschuwde een regionale veiligheidsbron.

Ook de Verenigde Staten nemen de situatie serieus. De Amerikanen voerden onlangs luchtaanvallen uit op stellingen van ISIS in Somalië. Ze slaagden er volgens de bron echter niet in Mumin te doden. Sjeik Abdul Qadir Mumin sloot zich eerder aan bij terreurgroep Al-Shabaab. Later zweerde hij trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van ISIS, en creëerde een zelfbenoemde ‘Islamitische Staat in Somalië”.

Al-Shabaab is meer actief in het zuiden van het Afrikaanse land. Zij zijn gelieerd aan Al-Qaeda en gelden als als een concurrent voor ISIS dat in Somalië voet aan de grond probeert te krijgen. Al Shabaab bestrijkt met hun aanslagen een breed gebied, waaronder Congo, Somalië, Oeganda en Kenia. De terreurgroep pleegt vaak aanslagen met bomauto’s. Bij veel aanslagen vallen zeer veel doden.

(TPO/ANP)