Buitenland

Instructeurs politie Berlijn: ‘Antidemocratische houding, Turks nationalisme bij studenten polizei’

11-11-2017 14:00

Brisantbommetje in het Duitse kwaliteitsdagblad Die Welt: in een vuistdik dossier over problemen bij de Berlijnse politie-academie komt deze keer de islamitische aap uit de mouw. Instructeurs van de Berlijnse politieacademie maken zich zorgen over het Turks nationalisme onder allochtone islamitische studenten dat zich onder andere uit in een ‘antidemocratische houding’. Een instructeur laat aan Die Welt weten zich grote zorgen te maken want “hoe moet dat straks gaan als harde Erdogan-fans worden ingezet tegen demonstraties van Koerden?”

En dan is het Turks nationalisme onder polizeistudenten nog maar een topje van de ijsberg. Zo is het ook beroerd gesteld met de discipline en houding van veel studenten: ze komen ongewassen met ongekamde haren naar de les, vergeten hun uniform en gedragen zich tegenover docenten en medestudenten oneerlijk.

Hel op straat

Complete klassen falen voor hun schietexamens en ook is het bedroevend gesteld met de theoretische kennis. Zo weten veel studenten helemaal niets van de Duitse geschiedenis en hebben ze geen idee van het Duitse nazi-verleden, neonazi’s of islamisten en de radicale islam. “Als dit fout gaat hebben we hier over vijf jaar de hel op straat“, citeert ook Der Spiegel een docent.

De problemen lijken vooral groot met allochtone, Arabische studenten. Een studente vertelt: “Ik ga het hele weekend zitten studeren voor mijn examens. De allochtone studenten googelen gewoon op hun mobiele telefoons terwijl de leraren wegkijken. Trouwens, wij vrouwen krijgen voortdurend seksuele opmerkingen naar ons hoofd geslingerd.”

Islamitische studenten

Ook Arabische criminele families en clans proberen te infiltreren bij de Berlijnse politie. Bij de Duitse Staatsomroep zei de voorzitter van de landelijke politie-unie dat er “duidelijk bewijs is voor een dergelijke strategische aanpak”. Zo proberen de clans bewust bepaalde familieleden vrij te houden van strafbare feiten zodat ze geen strafblad hebben en dus kunnen solliciteren bij de politie.

Dankzij eerdere publicaties van Die Welt, onder andere audiobestanden waarin docenten van de politie-academie uit de school klappen over het disrespect, haat en geweld door islamitische studenten, wordt in de Duitse politiek inmiddels over deze problemen gedebatteerd.

Maar zowel de verantwoordelijke leidinggevenden van de Berlijnse politie-academie als studenten ontkennen de problematiek.

 

Lees ook: dossier Tania Kambouri

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens