Buitenland

‘ISIS heerst alleen nog over woestijn en wat dorpjes’

19-11-2017 14:19

Het zogenoemde kalifaat van Islamitische Staat (ISIS) in Syrië is nog verder afgebrokkeld. Het regeringsleger en bondgenoten van het regime hebben de plaats Albu Kamal volledig in handen gekregen, meldde een militair nieuwsagentschap van Hezbollah. Het kalifaat bestaat in Syrië voor zover bekend alleen nog uit een paar dorpjes aan de Eufraat, stukken woestijn en geïsoleerde gebieden in andere delen van het land.

Het Syrische leger verklaarde eerder deze maand al Albu Kamal te hebben veroverd. De jihadisten lanceerden daarop een tegenaanval. Ze gebruikten daarbij slapende cellen in de plaats. Hezbollah, een bondgenoot van het regime, meldde zondag dat ISIS nu weer is verdreven uit “zijn laatste bolwerk op Syrisch grondgebied”.

Gevechten

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat de meeste ISIS-strijders zich hebben teruggetrokken uit de plaats. Er zou nog wel worden gevochten aan de buitenrand van Albu Kamal, dat vlakbij de grens met Irak ligt.

Iraakse militairen verdreven ISIS eerder al uit Rawa, naar verluidt de laatste Iraakse plaats die de extremisten nog in handen hadden.

(ANP)