Buitenland

Opnieuw aanslag bij Nigeriaanse moskee, zeker 50 doden

21-11-2017 12:14

Een zelfmoordaanslag bij een moskee in de Nigeriaanse stad Mubi heeft aan minstens vijftig mensen het leven gekost. Volgens de politie blies een tiener zichzelf tijdens het ochtendgebed op. In het land vinden regelmatig aanslagen plaats bij plekken met veel mensen zoals moskeeën en markten. Vaak zijn de daders jongeren die door militanten zijn aangezet tot de slachtpartijen.

De aanslag van deze week is volgens waarnemers het werk van de militante islamitische groepering Boko Haram. Die staat steeds verder onder druk, maar is nog zeker niet verslagen. ‘ISIS West Afrika’ slaat nog voortdurend bloedig om zich heen, ook in de buurlanden van Nigeria. Door een machtsstrijd lijkt de groepering de afgelopen tijd echter intern verdeeld geraakt.

Jonge kinderen

De soennieten van Boko Haram hebben de afgelopen jaren in het noordoosten van Nigeria en aangrenzende gebieden minstens 20.000 slachtoffers gemaakt. De terroristen streven de vorming van een eigen, streng islamitische staat na.

Eerder gaf Unicef, kinderrechtenorganisatie van de VN, al aan dat er steeds vaker kinderen worden gebruikt voor aanslagen. Onderzoekers analyseerden 434 zelfmoordaanslagen tussen 2011 en 2017. Van de 338 aanslagen waarvan de identiteit van de dader kon worden vastgesteld, bleken 244 daders vrouwelijk te zijn. De jongste aanslagpleger was een meisje van zeven jaar oud.

(TPO/ANP)