Buitenland

Duitse politie arresteert 6 als vluchteling overgekomen Syriërs wegens lidmaatschap ISIS

21-11-2017 12:51

In verscheidene delen van de Bondsrepubliek zijn in totaal zes mensen gearresteerd in een onderzoek naar beramers van een terroristische aanslag. De mannen zouden lid zijn geweest van ISIS en met de vluchtelingenstroom naar Duitsland zijn gekomen.

Vluchtelingen zouden er op hebben gewezen dat er mensen met een valse identiteit zich onder heb schuil hielden, zo schrijft Die Welt. Deze getuigen zeiden dat de mannen actief waren voor ISIS in Syrië. Onderzoek toonde uiteindelijk aan dat de mannen met elkaar in een contact onderhielden en blijkbaar ook een radicale islamitische overtuiging bleven behouden.

Zes aanhoudingen

Duitse media melden dat vanmorgen in Essen, Hannover, Kassel en Leipzig acht woningen zijn doorzocht en zes Syriërs in de leeftijd van 20 tot 28 jaar zijn aangehouden. Er zijn laptops, telefoons en andere apparatuur in beslag genomen.

Ze worden ervan verdacht eerder voor terreurbeweging Islamitische Staat te hebben gevochten en van plan te zijn geweest met wapens en explosieven een aanslag te plegen op een openbare ruimte in Duitsland. Ze zijn volgens Duitse media tussen december 2014 en september 2015 als vluchteling naar Duitsland gekomen.

Kerstmarkt in Essen

De aangehouden mannen worden ervan verdacht “een aanval met wapens of explosieven op een publiek doelwit in Duitsland te hebben voorbereid”, dat zei de procureur-generaal in Frankfurt am Main. Ze zouden nog midden in de voorbereiding van die aanslag zitten.

Het blad Bild meldt dat de kerstmarkt in het Duitse Essen het doelwit van de aanslag zou zijn. Dat verhaal is echter nog niet bevestigd door justitie in Duitsland. Bijna 500 politieagenten namen deel aan de doorzoekingen die leidden tot de aanhoudingen van vandaag.

(TPO/ANP)