Binnenland

Schreeuwende Ratko Mladic uit rechtszaal verwijderd

22-11-2017 12:01

Bosnisch-Servische oud-commandant en verdachte van onder meer volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, Ratko Mladic, is verwijderd uit de zittingszaal waarin de rechter woensdagochtend het vonnis tegen hem uitspreekt. Zijn verdediging had gevraagd om vijf minuten pauze, maar dat werd drie kwartier. Bij terugkeer in de zaal begon Mladic te schreeuwen waarop de rechter hem eruit liet zetten.

Tijdens de schorsing is een aantal keren zijn bloeddruk gemeten, zei zijn verdediging. Die bloeddruk is volgens de advocaten gevaarlijk hoog. Ze vroegen om uitstel van het voorlezen van het vonnis maar daar wilde de rechter niet aan.

Het is geen unieke gebeurtenis dat Mladic theater maakt in de rechtszaal. Mladic heeft er bijkans een sport van gemaakt om obstructie te plegen tijdens zittingen waarbij hij de beklaagde is. Net als tijdens eerdere zittingen, gaat de rechter, nadat Mladic uit de rechtszaal is verwijderd, onverstoord verder met zijn werkzaamheden. Hieronder kunt u live meekijken naar de uitspraak van het vonnis zolang deze nog duurt.